Δευτέρα, 17 Ιουν.
27oC Αθήνα

Αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα, τριετίες: Τι σημαίνουν για τον πληθωρισμό και το κόστος των δανείων

Αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα, τριετίες: Τι σημαίνουν για τον πληθωρισμό και το κόστος των δανείων

Προβληματισμός τίθεται στους κεντρικούς τραπεζίτες και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο, καθώς η επιμονή των αυξητικών τάσεων στους μισθούς αναμένεται να λειτουργήσει ανασχετικά στις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων και του κόστους που πληρώνουν οι πολίτες για να πάρουν δάνεια, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Και αυτό, διότι όσο αυξάνονται περαιτέρω οι μισθοί ενισχύονται οι πληθωριστικές τάσεις κι ως εκ τούτου οι κεντρικοί τραπεζίτες διστάζουν να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, αφήνοντας τους δανειολήπτες να πληρώνουν «χρυσάφι» για τα δάνεια τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ η οποία προβλέπει πως η ανάπτυξη των μισθών αναμένεται να παραμείνει αυξημένη το 2024, κάτι που συνοδεύεται από τον κίνδυνο να ανακάμψει και πάλι ο πληθωρισμός και να καθυστερήσεις τις μειώσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των μισθολογικών αυξήσεων που ακολούθησαν την άνοδο των τιμών και τις μισθολογικές πιέσεις. Υπενθυμίζεται πως από τα 650 ευρώ που βρισκόταν το 2019, από 1η Απριλίου 2024 ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 830 ευρώ με μια αύξηση 50 ευρώ από τα προηγούμενα επίπεδα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τριετίες (βγήκαν από τον «πάγο» από 1η Ιανουαρίου 2024) και επιδόματα, τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Με τις τριετίες δε, υπάρχει σημαντική προσαύξηση στους μισθούς.

Με μία τριετία (3 – 6 χρόνια), ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες (6 – 9 χρόνια), ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρεις τριετίες (9+ χρόνια), ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη.

Γενικά, ο στόχος της κυβέρνησης είναι, μέχρι το τέλος της τετραετίας, ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να ανέλθει στα 1.500 ευρώ από 1.251 ευρώ, που ήταν το 2023.

Ωστόσο, σε συνθήκες όπου ο πληθωρισμός επιμένει, η αύξηση των μισθών εάν υπερβαίνει το επίπεδο του πληθωρισμού, αυξάνει τον δευτερογενή κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών, κάτι που δεν παρατηρείται αυτόματα αλλά με χρονική καθυστέρηση, καθώς απαιτείται χρόνος προκειμένου να επηρεάσουν τις τιμές και την οικονομική δραστηριότητα οι μισθολογικές αυξήσεις.

Έτσι παραμένει ακόμα άγνωστο πώς θα επηρεάσουν τον εν Ελλάδι πληθωρισμό οι επερχόμενες αυξήσεις.

Κυρίως παραμένει άγνωστο το πώς θα «διαβάσουν» το φαινόμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και πώς θα επηρεάσει τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια, απαντώντας στο δίλημμα «μεγαλύτεροι μισθοί ή φθηνότερα δάνεια;».

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις