Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Κερδοσκοπική στροφή funds σε «επικίνδυνο» εταιρικό χρέος ενόψει των μειώσεων επιτοκίων

Κερδοσκοπική στροφή funds σε «επικίνδυνο» εταιρικό χρέος ενόψει των μειώσεων επιτοκίων

«Στροφή» προς εταιρικό χρέος υψηλού ρίσκου πραγματοποιούν funds στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο, εν όψει των μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, όπως καταγράφει μελέτη της Deloitte, φέρνοντας τα επίπεδα της ιδιωτικής πίστωσης σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί από τα μέσα του 2022.

Και τούτο διότι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι εν λόγω επενδυτικοί οργανισμοί, οι οποίοι κερδίζουν από τον δανεισμό υψηλών αποδόσεων σε υπερχρεωμένες εταιρείες, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια αργότερα φέτος, έχουν παρατείνει στους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, 189 δάνεια από το β’ τρίμηνο του 2022.

Η περσινή χρονιά δεν ήταν ευνοϊκή για τα funds χρέους, καθώς το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων προκάλεσε φόβους για αυξημένες αθετήσεις εταιρικών δανείων.

Ωστόσο, η προεξόφληση των μειώσεων επιτοκίων από τις αγορές, οδηγεί σε αναστροφή του κλίματος, με τις πωλήσεις ευρωπαϊκών τίτλων χρέους από εταιρείες των οποίων τα χρεόγραφα αξιολογούνται ως κερδοσκοπικά, να αυξάνονται σε ποσοστό 51% τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με 2023, σύμφωνα με την S&P Global.

Η ανάκαμψη στις αγορές ιδιωτικού χρέους, όπου ο αριθμός των συναλλαγών στην Ευρώπη μειώθηκε το β’ τρίμηνο του 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, αποκαλύπτει μια ισχυρή αναβίωση στην έκδοση ομολόγων από εταιρείες υψηλού κινδύνου.

Ο Andrew Cruickshank, διευθυντής της Deloitte και συγγραφέας της μελέτης, επισημαίνει ότι οι όγκοι των συμφωνιών ιδιωτικού χρέους πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, αφού οι πιστωτικές αγορές γίνονται πιο «ανοιχτές» σε πιο ριψοκίνδυνους δανειολήπτες, παρόλο που η ΕΚΤ ακόμη διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

«Η δραστηριότητα φαίνεται να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν τα δύο τελευταία τρίμηνα του περασμένου έτους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο δείκτης iTraxx Europe Crossover, ο οποίος μετρά το κόστος ασφάλισης έναντι αθετήσεων χρέους σε μια σειρά ευρωπαϊκών τίτλων, διαπραγματεύεται περίπου στο χαμηλό δύο ετών των 302 μονάδων βάσης από 406 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά, όπως επισημαίνει η PwC, το 2023 ήταν καλύτερη χρονιά για την ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων σε σύγκριση με το 2022. Παρά τις επίμονες μακροοικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού, της κρίσης κόστους ζωής και των γεωπολιτικών συγκρούσεων, οι ευρωπαίοι εκδότες είχαν την διάθεση να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με βάση τις προσδοκίες για τα επιτόκια, εκτιμώντας πως έχουν κορυφωθεί.

Παρόμοια εικόνα υπήρχε και κατά την ανάλυση της αγοράς εταιρικών ομολόγων της Μεγάλης Βρετανίας, με ισχυρή ανάκαμψη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, καταγράφηκαν 1.292 εκδόσεις και συγκεντρώθηκαν περίπου 799 δισ. ευρώ το 2023, σε σύγκριση με 993 εκδόσεις και περίπου 644 δισ. ευρώ εσόδων που συγκεντρώθηκαν το 2022.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις