Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν δύο μεγάλα projects στον χώρο των τουριστικών λιμένων, σηματοδοτώντας τη σταδιακή αναγέννηση της μαρίνας mega yacht στην Κέρκυρα και της ιστορικής μαρίνας Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό.
Με επενδύσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 165 εκατ. ευρώ, τα έργα έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στην υποδομή του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα, σε μια εποχή που η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η «ναυαρχίδα» του Ιονίου
Στην Κέρκυρα, το βλέμμα στρέφεται στη δημιουργία της πρώτης μαρίνας αυτού του μεγέθους που κατασκευάζεται από το μηδέν τα τελευταία 20 χρόνια. Το νέο homeport για mega yachts –έργο της Lamda Development– αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού στο Ιόνιο, καθώς προβλέπεται να εξυπηρετεί έως και 410 σκάφη μήκους έως 140 μέτρων.
Η επένδυση ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ, με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2025 και τη μαρίνα να υποδέχεται τα πρώτα σκάφη το 2028. Η εγκατάσταση θα καταλαμβάνει χερσαία ζώνη 39.400 τ.μ. και θα βρίσκεται δυτικά του προβλήτα κρουαζιέρας του λιμένα Κέρκυρας, ενισχύοντας περαιτέρω τον τουριστικό ρόλο του νησιού. Η σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο προβλέπει οικονομικό αντάλλαγμα 9,7 εκατ. ευρώ, καθώς και ετήσιο ποσοστό 7,77% επί του κύκλου εργασιών της Lamda.
Η επαναγέννηση του Αγίου Κοσμά
Πιο νότια, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ξεκινούν πριν από τον Αύγουστο οι εργασίες για την αναβάθμιση της μαρίνας Αγίου Κοσμά, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των επενδύσεων του project στο Ελληνικό. Το έργο ύψους 25 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την εκβάθυνση και ανακατασκευή των προβλητών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν σκάφη μήκους έως 100 μέτρων, τη δημιουργία νέας κεντρικής προβλήτας, αλλά και τη διαμόρφωση παραθαλάσσιου πεζόδρομου (περαντζάδας) που θα μετατρέψει τη μαρίνα σε σημείο αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, η μαρίνα θα διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται συμπληρωματικές χρήσεις όπως καταστήματα, εστιατόρια, υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων, χώροι στάθμευσης, γραφεία, αλλά και πεδίο απογείωσης/προσγείωσης ελικοπτέρου. Σήμερα, τα έσοδα της μαρίνας ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με το 2023, ενώ τα EBITDA διαμορφώνονται στα 5 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα πίσω από την Κροατία και την Πολωνία
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές της Ευρώπης, η ανάπτυξη τουριστικών λιμένων παραμένει στάσιμη. Από τις 61 μαρίνες που έχουν χωροθετηθεί, λειτουργούν μόλις 39, με διαθέσιμες 15.015 θέσεις ελλιμενισμού.
Ο αριθμός αυτός τοποθετεί τη χώρα πίσω ακόμη και από χώρες όπως η Κροατία και η Πολωνία, με πολύ μικρότερο μήκος ακτογραμμής. Μέχρι το 2030, ο αριθμός των ενεργών μαρινών αναμένεται να αυξηθεί οριακά – μόλις κατά 10, φτάνοντας τις 49 σε όλη την επικράτεια.
Θεσμικές αγκυλώσεις και ανάγκη μεταρρυθμίσεων
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών λιμένων εξακολουθούν να προσκρούουν σε πολλαπλά εμπόδια: γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, υψηλό επενδυτικό ρίσκο και κυρίως έλλειψη θεσμικής σταθερότητας.
«Το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάγκη εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου. Πρέπει να προχωρήσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων», σημειώνουν αρμόδιοι φορείς.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη μεταφορά των αρμοδιοτήτων χωροταξικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων από το υπουργείο Τουρισμού στο υπουργείο Ναυτιλίας κρίνεται κομβική. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, και η ενίσχυση του συντονισμού ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Το μεγάλο στοίχημα
Η ανάπτυξη υποδομών για mega yachts και σκάφη αναψυχής δεν αποτελεί απλώς ένα πολυτελές τουριστικό προϊόν, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη όπως νέες θέσεις εργασίας, αύξηση εσόδων από τουρισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας και τόνωση των τοπικών οικονομιών.