Site icon NewsIT
16:30 Τρίτη 9 Ιουνίου 2026

Ο Παπασταύρου «ταυτίζει» την εθνική με την ενεργειακή ασφάλεια – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΕΕ έχει πλέον αποφασίσει την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Τη σύνδεση της ενεργειακής επάρκειας με την εθνική ασφάλεια υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή πολιτική δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά οικονομικό ή αναπτυξιακό ζήτημα, αλλά κρίσιμο πυλώνα της γεωπολιτικής σταθερότητας και της εθνικής κυριαρχίας, ενώ επισήμανε πως Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην ενέργεια και δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.

Μιλώντας σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου FOX, ο Σταύρος Παπασταύρου ανέδειξε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα και έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό πυλώνα και δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και διαθέτει τις υποδομές και τη γεωγραφική θέση ώστε να επιτρέψει στο αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και «έτσι να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Νομίζω ότι όλοι, πλέον, αντιλαμβανόμαστε αυτό που λέγεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ: ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια».

Ο Σταύρος Παπασταύρου στάθηκε ιδιαίτερα στις διεθνείς εξελίξεις και στις γεωπολιτικές αναταράξεις που επηρεάζουν την αγορά ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή αυτάρκεια και η ασφάλεια εφοδιασμού αποκτούν πλέον στρατηγική σημασία για κάθε κράτος. Όπως ανέφερε, η εμπειρία των τελευταίων ετών απέδειξε ότι οι χώρες που διαθέτουν ανθεκτικές ενεργειακές υποδομές και πολυδιάστατες συνεργασίες μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις κρίσεις.

Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς παράγοντες και την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ασφαλές και σταθερό ενεργειακό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας πως η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανθεκτικότητα, την κοινωνική συνοχή και τη συνολική εθνική ασφάλεια.

Αναφερόμενος στο γιατί υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που εξακολουθούν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία π[αρά την προ ετών εισβολή στην Ουκρανία, ο υπουργός δήλωσε πως «η Ρωσία κατάφερε να προσφέρει πολύ χαμηλές τιμές και πολλοί μπέρδεψαν τη χαμηλή τιμή με την ασφάλεια. Όταν δεν έχεις ασφαλή εφοδιασμό, τότε δεν έχεις πραγματικά χαμηλή τιμή. Η ασφάλεια εφοδιασμού είναι καθοριστικός παράγοντας για την ενεργειακή ασφάλεια κάθε χώρας».

Με το βλέμμα στις γεωτρήσεις

Ο Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον αποφασίσει την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2027, ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο και το σχέδιο αυτό έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή «γιγάντων» όπως η ExxonMobil και η Chevron.

«Τι έχει η Ελλάδα, πέρα από το ότι είναι μια όμορφη χώρα; Έχει αέρα, ήλιο, υδροηλεκτρικό δυναμικό και, δυνητικά, υδρογονάνθρακες. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε όλα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τη γεωγραφική μας θέση. Και αυτά πρέπει να οδηγήσουν σε πιο προσιτές τιμές για τα ελληνικά νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία.

Δεν το κάναμε για 50 χρόνια και αυτό ήταν λάθος. Τώρα, επιταχύνουμε και κινούμαστε γρήγορα. Όπως είπα, με την ExxonMobil ελπίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2027, σε λιγότερο από έναν χρόνο, θα γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Και η Chevron θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης μέχρι το τέλος του έτους. Άρα προχωράμε γρήγορα».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουν συντελεστεί πολύ σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, καθώς «πριν από 10 χρόνια η Ελλάδα ήταν στα όρια της χρεοκοπίας», ενώ σήμερα «αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ανεργία έχει πέσει από το 18% σε κάτω από 8%».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version