Μακρο-οικονομία

Παπασταύρου στις ΗΠΑ: Στο τραπέζι υδρογονάνθρακες, αμερικανικό LNG και νέα συνάντηση 3+1

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Παπασταύρου με τον Chris Wright στη Νέα Υόρκη, στο τραπέζι και Chevron, ExxonMobil και Κάθετος Διάδρομος
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με αιχμή τους υδρογονάνθρακες, το αμερικανικό LNG και τις ενεργειακές διασυνδέσεις, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 81ης Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την ελληνική πλευρά να θέτει στο επίκεντρο τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου για τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παπασταύρου και Wright συζήτησαν την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών εφοδιασμού, με ιδιαίτερη αναφορά στην αυξανόμενη παρουσία του αμερικανικού LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάστηκε η σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, μέσω του οποίου φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρεται από την Ελλάδα προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και προς την Ουκρανία.

Στο επίκεντρο Chevron και ExxonMobil

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Ο Σταύρος Παπασταύρου ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την πορεία του τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και για τα επόμενα βήματα στις έρευνες και στην αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων, με τη συμμετοχή της Chevron και της ExxonMobil.

Στη συζήτηση μπήκε παράλληλα το ζήτημα νέων αμερικανικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, με έμφαση στις υποδομές και τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Οι δύο υπουργοί έβαλαν επίσης στο τραπέζι την επόμενη διυπουργική συνάντηση του σχήματος 3+1, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2026.

Παπασταύρου και Hoekstra για την COP31

Κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Κλίμα, το Μηδενικό Ισοζύγιο και την Καθαρή Ανάπτυξη Wopke Hoekstra.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες ενόψει της COP31, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά έθεσε εκ νέου το θέμα της συμμετοχής και των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Ηγετών, με τον Παπασταύρου να επιμένει στην ανάγκη ισότιμης εκπροσώπησης.
Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε και το ζήτημα της μη πρόσκλησης, μέχρι στιγμής, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο Ηγετών της COP31, θέση την οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει υποστηρίξει δημόσια και ο Wopke Hoekstra.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπροσώπησε ακόμη την Ελλάδα στη συνάντηση υψηλού επιπέδου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres για το κλίμα και τη δίκαιη μετάβαση.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, στην κινητοποίηση χρηματοδότησης και επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση της προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Με 62,2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ το νέο σύστημα ελέγχου της ναυσιπλοΐας – Τρία νέα κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα και Νεάπολη Βοιών
Αναβαθμίζονται επτά υφιστάμενα κέντρα θαλάσσιας κυκλοφορίας και δημιουργούνται ακόμη τρία – Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027»
Πλοία στο λιμάνι της Ραφήνας
Ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ: Στο «ραντάρ» οι ανατιμήσεις για ακόμη έναν χρόνο – Προς παράταση και το «φρένο» στις προσφορές
Παρατείνεται για ακόμη έναν χρόνο η υποχρέωση ανακοίνωσης των αυξήσεων τιμών και των ενδεικτικών τιμών στα οπωροκηπευτικά – Μέχρι το τέλος του 2026 μένει σε ισχύ και το «φρένο» στις προσφορές μετά από ανατίμηση
Close up of unrecognizable customer checking her receipt after purchasing groceries in the supermarket - Home shopping concepts 31