Μακρο-οικονομία

Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε περισσότερες ξένες και αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία πέραν του ενεργειακού τομέα και στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική προσέλκυσης περαιτέρω αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Ανοιχτή πρόσκληση στη Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα για επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας απηύθυνε σήμερα (6.11.25) το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την 6η Σύνοδο Διατλαντικής Συνεργασίας P-TEC, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο. Αφορμή αποτέλεσε η υπογραφή ιστορικής συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες, μέσω της οποίας η Ελλάδα θα αποτελέσει πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε την ανάγκη περισσότερων επενδύσεων – αμερικανικών, αλλά και από κάθε μέρος της Υφηλίου. «Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις και περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις. Και βλέπουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον επί του πεδίου. Πιστεύω ότι σύντομα θα το δούμε να υλοποιείται».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία πέραν του ενεργειακού τομέα και στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική προσέλκυσης περαιτέρω αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν, βεβαίως, ευοίωνες προοπτικές για επενδύσεις και σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, στην ενέργεια – και όχι μόνο. Και αυτό ισχύει ευρύτερα, σε διεθνές επίπεδο, πριν αναφερθώ συγκεκριμένα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ. Ένας διεθνής επενδυτής μού είπε πρόσφατα μια φράση με την οποία δεν συμφωνώ. Μου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε σχέση με τις ευκαιρίες που προσφέρουμε. Δεν ισχύει αυτό».

Αντιθέτως, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «εκείνο που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι διαθέτουμε τις ευκαιρίες. Θέλουμε να διευκολύνουμε τους επενδυτές. Και κατανοούμε πλήρως ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να διαμορφώνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου γεωπολιτικού παζλ και μιας ευρύτερης γεωπολιτικής σκακιέρας».

«Η γεωπολιτική έχει επιστρέψει στο προσκήνιο. Κατανοούμε απολύτως ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει επίσης να εντάσσονται στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε αυτή τη νοοτροπία, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα, γνωρίζουμε πλήρως ότι σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο χρειαζόμαστε εταίρους», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει συζήτηση εδώ και καιρό για την προσέλκυση τόσο στρατηγικών επενδυτών για τα assets αυτά, όσο και για περιουσιακά στοιχεία παραδοσιακών υποδομών, στον ενεργειακό αλλά και τους μη ενεργειακούς τομείς». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «αν θέλουμε τα επόμενα χρόνια – στην περίοδο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης – να αυξήσουμε το ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, χρειαζόμαστε έναν ιδιωτικό καταλύτη γι’ αυτό. Χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές».

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπαρξιακά στρατηγικής σημασίας για εμάς» και τεκμηρίωσε την άποψή του, λέγοντας ότι «πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια δεν ήταν εύκολο να βρεθούν Αμερικανοί επενδυτές για τα ελληνικά assets». Όπως εξήγησε, «το επιδιώκαμε, αλλά δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε. Σήμερα, η κατάσταση έχει αντιστραφεί».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Στις νέες οικοδομές και όχι στα κλειστά ακίνητα βλέπουν οι τράπεζες φως στο τούνελ της στεγαστικής κρίσης
Pηγές του newsit.gr από τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν πως το νούμερο, το οποίο «παίζει» στο δημόσιο διάλογο σε σχέση με τα κλειστά ακίνητα και συγκεκριμένα τα 300.000 είναι το ίδιο εδώ και 30 χρόνια
Στις νέες οικοδομές και όχι στα κλειστά ακίνητα βλέπουν οι τράπεζες φως στο τούνελ της στεγαστικής κρίσης
Πρώτο μακροχρόνιο συμβόλαιο LNG στην Ελλάδα μεταξύ Venture Global και ΔΕΠΑ – AKTOR για τον Κάθετο Διάδρομο
Να σημειωθεί ότι οι δύο ελληνικοί όμιλοι προχώρησαν πρόσφατα στη σύσταση της κοινής εταιρείας ATLANTIC – SEE LNG TRADE με αντικείμενο την εισαγωγή και μεταφορά LNG στη χώρα μας
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 112