Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Στήριξη από φορείς και αγορά βρίσκει το «φρένο» της κυβέρνησης στην ενεργειακή μετάβαση

Στήριξη από φορείς και αγορά βρίσκει το «φρένο» της κυβέρνησης στην ενεργειακή μετάβαση

Η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να βάλει φρένο στις προσδοκίες που αφορούν την μετάβαση στην ενέργεια, συγκεκριμένα στο ρυθμό αναβάθμισης των κτηρίων, την αλλαγή των συστημάτων θέρμανσης, το υδρογόνο και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελευταία αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα θα περιλαμβάνει πολύ πιο μετριοπαθείς στόχους στους παραπάνω τομείς ώστε να περιοριστεί το συνολικό κόστος κατά περίπου 30% σε σχέση με τα 200 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν ότι θα στοιχίσει ως το 2030.

Καταρχήν, το ΥΠΕΝ στρέφεται υπέρ μιας πιο περιορισμένης ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου σε πρώτη φάση ως τα τέλη της δεκαετίας, αναθεωρώντας τους προηγούμενους πιο φιλόδοξους στόχους.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και χθες (11.4.2024) από το Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί με ρεαλισμό στο υδρογόνο. Ως εκ τούτου, η διείσδυσή του αναμένεται να είναι πιο σημαντική την επόμενη, παρά την παρούσα δεκαετία.

Αντίστοιχα, μικρότερο καλάθι κρατάει πλέον η αγορά και για την αποθήκευση και δέσμευση CO2 που υπόσχεται να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων. Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENIQ Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, το χαρακτήρισε ως δύσκολο εγχείρημα, το οποίο πάντως θα επιδιώξει με επενδύσεις ο όμιλος μακροπρόθεσμα.

«Η μετάβαση είναι ένας μονόδρομος και θα γίνει», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σιάμισιης, προσθέτοντας «Αυτό που εμείς έχουμε θέσει σαν αμφισβήτηση δεν είναι η κατεύθυνση, αλλά το πόσο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο. Η ενέργεια είναι πολυδιάστατο πράγμα που εμπεριέχει το κόστος, το περιβάλλον και την ασφάλεια εφοδιασμού. Οι πρόσφατες εξελίξεις προσέδωσαν ρεαλισμό στη μετάβαση».

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση ως το 2030 να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, με παράλληλη έμφαση στα δίκτυα και τα υπεράκτια αιολικά.

Την επόμενη δεκαετία θα δώσει περισσότερη έμφαση στον εξηλεκτρισμό τομέων όπως οι μεταφορές και η ναυτιλία, στην ευρεία αναβάθμιση των κτηρίων και στις τεχνολογίες που σήμερα αναδύονται αλλά ακόμα δεν είναι ώριμες.

Τέλος, εξυπακούεται ότι δεν είναι όλοι οι παίκτες της αγοράς ικανοποιημένοι με τη νέα κατεύθυνση. Αρκετοί όμιλοι είχαν δει θετικά την πράσινη επιτάχυνση και είχαν προγραμματίσει αντίστοιχα την πορεία τους, με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να την αναπροσαρμόσουν.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις