Συμπαράσταση στην κοινωνία και την οικονομία δήλωσε ότι θα παρέχει η Πολιτεία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ανάπτυξη Τάκη Θεοδωρικάκου.
Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες» , διεκδικώντας από την Ευρώπη ελευθερία και δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου όσα προσφερθούν στην κοινωνία και στην οικονομία «να μην μετράνε στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις».
«Δεν είμαστε στο παρά ένα, είμαστε στο και πέντε» υποστήριξε ο υπουργός κάνοντας έκκληση στην ηγεσία της Ευρώπης να αφουγκραστεί τις κοινωνικές αναταραχές και τον ολοκληρωτισμό που αναγεννάται στις χώρες της Ευρώπης. Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.
Έκανε λόγο επίσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, τονίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις των δύο πολέμων και τη μεγάλη πτώση των διυλιστηρίων στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, που εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει την τιμή του ντίζελ, ωστόσο οι συνεχείς αυξήσεις δυσχαιρένουν την κατάσταση.
«Υπάρχουν σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζονται από το κόστος ζωής», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «οφείλουμε να επιμείνουμε σε μέτρα και σε πολιτικές που θα στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, διασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια».
«Έχουμε ξανακάνει αξιόπιστη τη χώρα, για να μπορεί να δανείζεται με φθηνότερα επιτόκια ακόμα και από τέσσερις μεγάλες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτό είναι σπουδαίο και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε.
Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην Μεσόγειο
Για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Οι ΗΠΑ ήταν, είναι και ασφαλώς θα είναι βασικός στρατηγικός σύμμαχος για την Ελλάδα». Υπογράμμισε το ενδιαφέρον για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και του ελληνικού λαού, με επίκεντρο την ασφάλεια, την άμυνα, την ενέργεια και τις επενδύσεις. Εκτίμησε ότι η επίσκεψη θα ενισχύσει τη θέση της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενες οι αμερικανικές επενδύσεις», σημείωσε, αναφερόμενος σε σημαντικές προτάσεις όπως αυτή για την αξιοποίηση του λιμανιού των ναυπηγείων της ONEX στην Ελευσίνα για ευρύτερους σκοπούς, «όπου υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο από την DFC. Την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα». Όπως είπε, το θέμα θα απασχολήσει την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης το αμέσως επόμενο διάστημα και «πιθανότατα θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε γι’ αυτό, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το λιμάνι των ναυπηγείων».
Σχετικά με την Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 κωδικούς προϊόντων, ο υπουργός ανάπτυξης υπογράμμισε ότι ισχύει έως το τέλος του χρόνου. Επισήμανε πως, σύμφωνα με τη Eurostat, «ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν αρνητικός τον Σεπτέμβριο», που ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής της πρωτοβουλίας.
Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνέδεσε τον γενικό πληθωρισμό 5,1% με την πρωτοβουλία μείωσης τιμών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «επίδειξη ασχετοσύνης» από τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως διευκρίνισε, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν εποπτεύει την αγορά ενέργειας, τα διυλιστήρια, το ηλεκτρικό ρεύμα ή τη στεγαστική πολιτική, τονίζοντας ωστόσο: «Ως Υπουργός Ανάπτυξης προσωπικά, θα υπερασπίζομαι πάντοτε το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής».
