Μακρο-οικονομία

Το σχέδιο ιδιωτικών επενδύσεων για τη διαχείριση των δασών – Δηλώσεις Σκυλακάκη

Τα βασικά σημεία του υπό επεξεργασία σχεδίου για τη διαχείριση των δασών παρουσίασε σήμερα (21.08.2024), ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κος Σκυλακάκης δήλωσε πως τα δάση της Ελλάδας κατά 60% και της Αττικής κατά 100% ήταν επί 5 – 6 δεκαετίες ήταν χωρίς καμία διαχείριση και έτσι έχουν συσσωρεύσει τεράστια καύσιμη ύλη.

Στην ουσία, από όταν έφυγε ο ορεινός πληθυσμός σταμάτησε η διαχείρισή τους. Αυτό το είναι το πρώτο πρόβλημα, τόνισε ο ίδιος.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως έχουμε χτίσει ειδικά στην Αττική διάσπαρτα τα σπίτια μέσα και γύρω από τα δάση, χωρίς οργάνωση και χωρίς σχέδιο αντιπυρικό, ανέφερε ο κος Σκυλακάκης.

Το τρίτο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως η κλιματική αλλαγή μετά τα τελευταία χρόνια η οποία απέκτησε χαρακτηριστικά οξείας κλιματικής κρίσης. Φέτος είχαμε το θερμότερο και ξηρότερο χειμώνα στην Ελλάδα και το θερμότερο καλοκαίρι, τόνισε.

Αυτός ο συνδυασμός δεν πρόκειται να φύγει, αλλά θα γίνει χειρότερος τα επόμενα χρόνια και έτσι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι διαχρονική, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας.

Στην πρόληψη, μετά το 2021, υπήρξε μία πλήρης αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένα, μεταφέραμε κατά 80% από τις αναδασώσεις στην πρόληψη, δηλαδή το Αnti – Νero.

H κυβέρνηση «τρέχει» πρόγραμμα πάνω από 450 εκατ. ευρώ για έργα πρόληψης, αν και για την ώρα καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό των αναγκών πρόληψης -και συγκεκριμένα τα επικίνδυνα σημεία από τα δάση της Αττικής δεν έχει αφαιρεθεί καύσιμη ύλη, σημείωσε ο κος Σκυλακάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση βάζει τους δασικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτικές εταιρείες, με διαγωνισμούς, στη διαχείριση των δασών.

Όποια επιχείρηση αναλάβει τη διαχείριση των δασών θα εφαρμόσει αραιώσει, θα κάνει συνεχή καθαρισμό, θα προχωρήσει σε απομάκρυνση των καμένων δέντρων, η εκμετάλλευση των οποίων θα λειτουργεί ως οικονομικός πόρος γιατί η επιχείρηση θα αμείβεται με αυτό, μαζί με την κρατική συμμετοχή. Επίσης, η ίδια επιχείρηση θα προχωρά μόνιμη συντήρηση οδικού δικτύου μέσα στα δάση.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των δασών, επισημαίνοντας πως μπορούν να γίνουν σημαντικές οικονομικές επενδύσεις στα εργαλεία απομάκρυνσης της βιομάζας.

Ως τώρα σε αυτές τις επενδύσεις καθαρισμού του δάσους είμασταν (σ.σ. ως χώρα) κοντά στο μηδέν, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης και στον καθαρισμό των οικοπέδων που μόνο στην στην Αττική ξεπέρασαν τα 80.000 φέτος.

Τα ρέματα

Σε σχέση με τις φετινές φωτιές στην Αττική, ο κος Σκυλακάκης ανέφερε πως ήταν μία από τις πιο δύσκολες φωτιές στη ΒΑ Αττική, από πλευράς ταχύτητας και όχι καταστροφικότητας.

Υπήρχαν συμπεράσματα από αδυναμίες, τόνισε. Η βασική αδυναμία που προέκυψε ήταν τα ρέματα, καθώς αποδεικνύεται ότι δουλεύουν ως υπερμεταδότες φωτιάς εντός και εκτός αστικού ιστού. Αυτό δεν υπήρχε στο παρελθόν, σημείωσε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως η βλάστηση ήταν πολύ πιο αντιπυρική μέσα στο ρέμα, όταν δεν είχαμε ξηρό και θερμό χειμώνα.

Ο κος Σκυλακάκης σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόνοια αντιπυρική προστασία στα ρέματα και πως η κυβέρνηση θα κάνει ένα ειδικό πρόγραμμα για την αντιπυρική διαχείριση των ρεμάτων.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα