Μακρο-οικονομία

Τσάφος: Η Ελλάδα κέρδισε 500 εκατ. ευρώ επειδή έγινε εξαγωγέας ηλεκτρισμού

Ο κ. Τσάφος εντοπίζει στον άνεμο την ειδοποιό διαφορά που επέτρεψε να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η χώρα μας έγινε κατά το περσινό έτος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρισμού, καθώς για πρώτη φορά μετά το 2000 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις εισαγωγές.

Όπως τόνισε (19.5.2025) χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, πρόκειται για μια εξέλιξη με οφέλη σε οικονομικούς όρους. Ενδεικτικά, το 2019 το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών ήταν αρνητικό κατά 10 TWh, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 18% της εγχώριας κατανάλωσης. Οι ποσότητες αυτές στοίχιζαν περί τα 400 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε ο υφυπουργός.

Πολύ διαφορετική ήταν η εικόνα το 2024, όταν το ισοζύγιο βρέθηκε στις +307 GWh, οι οποίες μεταφράζονται σε ένα όφελος 122 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την τιμή χονδρικής στην κάθε χώρα, το 2019 η Ελλάδα ήταν ακριβότερη από τη Βουλγαρία κατά 34%, ενώ πέρυσι ήταν ελαφρώς φθηνότερη κατά 2%.

Ο κ. Τσάφος εντοπίζει στον άνεμο την ειδοποιό διαφορά που επέτρεψε να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χώρα μας έχει διαφορετικά ανεμολογικά χαρακτηριστικά από την υπόλοιπη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όταν τα αιολικά πάρκα άλλων χωρών δεν παράγουν, τα δικά μας συχνά προσφέρουν σημαντικές ποσότητες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Δημόσιο χρέος: Έρχεται νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων 2,5 δισ. ευρώ για να περάσει η Ελλάδα κάτω από την Ιταλία έως το τέλος του 2026
Στόχος η ταχύτερη αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους και να περιοριστεί περαιτέρω η απόσταση από την Ιταλία στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ
Close up a woman managing her home finances with a smartphone, she reviews financial bills. Concepts include financial planning, taxes, spending, budgeting, and financial challenges. 11
Όφελος 714 εκατ. ευρώ για καταναλωτές και οικονομία από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα
Μελέτη της Κομισιόν έδειξε τα οφέλη από την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού, με τις παρεμβάσεις των αρχών της ΕΕ να αποφέρουν έως 29,7 δισ. ευρώ ετησίως
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού