Μακρο-οικονομία

Ύστατη προσπάθεια σήμερα για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο – Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης καλούνται να άρουν το αδιέξοδο

Πολύ μικρό καλάθι κρατάει πλέον η ελληνική κυβέρνηση για τις προοπτικές να υλοποιηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την Κύπρο.

Σήμερα πρόκειται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να τα βρουν οι δύο πλευρές, όμως τα θέματα στο τραπέζι εξακολουθούν να είναι πολλά και η θέληση της Λευκωσίας ελλιπής. Η απόφαση στην οποία προχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο στη Κύπρο δεν θεωρείται ότι οδηγεί σε ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν μείζον θέμα τα 125 εκατ. ευρώ των εγγυήσεων που καλείται να καταβάλει η Κύπρος στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως και τη μετοχική της συμμετοχή στο έργο με 100 εκατ. ευρώ.

Η τελική απόφαση για τη συμμετοχή αναβλήθηκε για τα τέλη του τρέχοντος έτους, γεγονός που εκφράζει ξεκάθαρα, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, την απροθυμία της Λευκωσίας να δεσμευτεί στην παρούσα φάση.

Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θέλει τελικά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να δει το έργο να ολοκληρώνεται. Όλα αυτά δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία που έδωσε η ανάδοχος Nexans για να τα βρουν οι δύο πλευρές.

Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει η ανησυχία ότι οι Κύπριοι θέλουν να εξωθήσουν την Αθήνα να διακόψει πρώτη τις διαδικασίες ώστε να επωμιστεί το πολιτικό κόστος της αποτυχίας. Η ουσία του θέματος, όμως, είναι ότι σε περίπτωση ναυαγίου θα χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία να βγει η Κύπρος από την ενεργειακή της απομόνωση και να στηριχθεί παράλληλα η ΑΟΖ των δύο χωρών απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η υπόθεση της διασύνδεσης GSI είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα με τις ενεργειακές αποτυχίες της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες. Οι κυβερνήσεις μέσα από συνεχείς παλινωδίες απέτυχαν μέχρι στιγμής να λειτουργήσουν εμπορικά το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη ή οποιοδήποτε άλλο κοίτασμα, ενώ άλλαξαν γνώμη και σχετικά με την κατασκευή τερματικού αερίου στο νησί, το οποίο είχε ανατεθεί σε κινεζική εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, οι Κύπριοι καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν εκ των ακριβότερων τιμών στην Ευρώπη για το ρεύμα και τα καύσιμα.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα