Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Financial Times: Κύριε Τσίπρα αφήστε τις ελληνικές τράπεζες ήσυχες

Financial Times: Κύριε Τσίπρα αφήστε τις ελληνικές τράπεζες ήσυχες

Είναι πραγματικό θαύμα που οι τράπεζες της Ελλάδας παραμένουν ακόμα όρθιες, αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times. Μάλιστα εκτιμούν πως αποτελούν πλέον και ”καλές ευκαιρίες” με την προϋπόθεση πως ο Α. Τσίπρας εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα.

Financial Times: Πόσο «ευκαιρία» είναι οι ελληνικές τράπεζες

Είναι πραγματικό θαύμα που οι τράπεζες της Ελλάδας παραμένουν ακόμα όρθιες. Έναντι σε όλα τα προγνωστικά, επιβίωσαν από την τελευταία κρίση που προκάλεσε η κυβέρνηση. Και έχοντας ολοκληρώσει την τέταρτη άντληση κεφαλαίων τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα αποτελούν «καλές ευκαιρίες» καθώς η χώρα επιχειρεί και πάλι να ανακάμψει.

Φυσικά, όλα αυτά εφόσον διατηρηθεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας. Είναι πολλές οι υποθέσεις. Αλλά ακόμα και έτσι, το outlook για τις τράπεζες φαίνεται ελπιδοφόρο.

Οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν άθικτες. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο μισό του 2015 λόγω της εύρωστης καταναλωτικής δαπάνης και τις επιδόσεις ρεκόρ στον τουρισμό, παρά τους φόβους για μια πολιτική και οικονομική κρίση. Συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων για τον περιορισμό των αναλήψεων, αλλά την ερχόμενη χρονιά αναμένεται ανάκαμψη.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ένα ανθεκτικό είδος. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις. Και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι προκάλεσαν λιγότερη ζημιά από αυτή που αναμενόταν αρχικά. Είχαν μάλιστα σαν αποτέλεσμα να εκδοθούν σε ένα μήνα περισσότερες χρεωστικές κάρτες από ότι θα εκδίδονταν σε έναν χρόνο, για να μπορούν να κάνουν συναλλαγές οι Έλληνες. Ανάπτυξη σημείωσε και το online banking.

Οι τάσεις αυτές μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης των πελατών, βελτιώνουν τον ήδη καλό δείκτη αποτελεσματικότητας (το όφελος της λειτουργίας σε μια αγορά με υψηλή συγκέντρωση) και τονώνουν τα κέρδη. Η μεγαλύτερη χρήση καρτών αυξάνει τις προμήθειες. Τα έσοδα από τόκους θα κάνουν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν γιατί δεν έχει επιστρέψει ακόμα η εμπιστοσύνη των καταθετών, ούτε και τα χρήματα που έχουν μπει κάτω από τα στρώματα. Μόνο τότε θα μπορέσουν οι τράπεζες να διακόψουν την ακριβή χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στα δύο πέμπτα του συνόλου των δανείων – και περίπου το μισό του ΑΕΠ της Ελλάδας – παραμένουν βαρίδι. Αυξήθηκαν με πιο αργό ρυθμό στο τελευταίο τρίμηνο. Εχει συντομευτεί και η νομική διαδικασία για την αντιμετώπιση τους. Η έκδοση προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξήσει τα κέρδη για όλες τις τράπεζες.

Αλλά η Αθήνα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να αναμιχθεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς, που χρειάστηκαν κρατική βοήθεια στην τελευταία άντληση κεφαλαίων. (Την Τρίτη η Εθνική Τράπεζα πούλησε το μερίδιο της στην τουρκική Finansbank για να ανταποκριθεί στους κανονισμούς της Ε.Ε.).

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες ανέκαμψαν από μια κρίση. Αλλά η τύχη τους συνεχίζει να εξαρτάται από τις διαθέσεις της κυβέρνησης. Η ανάκαμψη είναι στο χέρι σας κ. Τσίπρα. Αφήστε τις τράπεζες ήσυχες

Πηγή Euro2day

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε