Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Financial Times: Οργισμένοι δανειστές και εκνευρισμένος Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Financial Times: Οργισμένοι δανειστές και εκνευρισμένος Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει με εξοργισμένους δανειστές για το νομοσχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και έναν εκνευρισμένο, με την ΕΚΤ, Τσίπρα αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Το μπρα ντε φερ Αθήνας-δανειστών στη Σύνοδο Κορυφής

Το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την «ανθρωπιστική κρίση» αποτελεί το νέο σημείο ανάφλεξης των δύσκολων σχέσεων της χώρας με τους πιστωτές και οδηγεί σε μια αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο στην Σύνοδο της Πέμπτης.

οι πιστωτές υποστήριξαν πως η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει με το νομοσχέδιο παραβίασε την συμφωνία της με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να μην αλλάζει μονομερώς την οικονομική πολιτική

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έφερε το νομοσχέδιο στην Βουλή, εξοργίζοντας του δανειστές που θεωρούν πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διαβούλευση. Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την κίνηση σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε ξένους τεχνοκράτες να σχεδιάζουν τα νομοσχέδια μας».

Το νομοσχέδιο το οποίο πέρασε από την Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, είναι μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση και έχει κόστος γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Αλλά οι πιστωτές υποστήριξαν πως η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει με το νομοσχέδιο παραβίασε την συμφωνία της με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να μην αλλάζει μονομερώς την οικονομική πολιτική και να διαβουλεύεται μαζί τους. Παραπονέθηκαν επίσης ότι στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκαν και άλλα μέτρα που δεν έχουν άμεση σύνδεση με κοινωνικές δαπάνες.

«Στηρίζουμε απόλυτα τον στόχο να προσφερθεί βοήθεια σε όσους είναι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία, σε όσους έχουν χτυπηθεί από την κρίση» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα. «Αλλά πρέπει να υπάρχουν διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα. Πρέπει να μπορούμε να αξιολογούμε τον δημοσιονομικό αντίκτυπο από τα μέτρα που προτείνονται», πρόσθεσε.

Η γερμανική Bild έθεσε το θέμα πιο ωμά, αποκαλώντας το νομοσχέδιο, που προβλέπει κουπόνια για τρόφιμα και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για τους φτωχούς, «κήρυξη πολέμου».

Η αγανάκτηση για το νομοσχέδιο ήρθε μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους αξιωματούχους των θεσμών για πιθανή εκταμίευση ενός μέρους των 7,2 δισ. ευρώ. Προτού επιτραπεί στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης, οι πιστωτές απαιτούν να ξεκινήσει την εφαρμογή μια συμφωνημένης λίστας μεταρρυθμίσεων.

Μια τεταμένη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε αξιωματούχους διακόπηκε την Τρίτη, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει πως οι διαπραγματεύσεις θα παγώσουν μέχρι ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στα περιθώρια της Συνόδου την Πέμπτη.

Ανάμεσά σε αυτούς είναι ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα πετάξει μία μέρα νωρίτερα για να παραστεί. Η Άγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, ο Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup και ο Zαν Κλωντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν με την καγκελάριο λένε, ότι προτίθεται να κρατήσει την ίδια σκληρή γραμμή με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος γίνεται όλο και πιο επικριτικός για την Ελλάδα τελευταία

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επίσημος οικοδεσπότης της συνόδου, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Επιπλέον, η κ. Μέρκελ κάλεσε τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο για συνάντηση τη Δευτέρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν με την καγκελάριο λένε, ότι προτίθεται να κρατήσει την ίδια σκληρή γραμμή με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος γίνεται όλο και πιο επικριτικός για την Ελλάδα τελευταία. «Θα παραμείνει σταθερή», είπε ένας από αυτούς.

Κάποιοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα βρεθεί χωρίς ρευστό μέχρι το τέλος του μήνα

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη για το τι συγκεκριμένα θέλει να συζητήσει την Πέμπτη. Ωστόσο, αξιωματούχοι αναφέρουν, ότι είναι ακόμα εκνευρισμένος για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει άρει το όριο για το ποσό έκδοσης που μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί σε έντοκα γραμμάτια, κάτι στο οποίο είχε βασιστεί η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει τη ρευστότητά της κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Η ΕΚΤ αντιστέκεται σε μια τέτοια προοπτική με την αιτιολογία ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές των ομολόγων που εκδίδει η κυβέρνηση. Οι τράπεζες αυτές διατηρούν ακόμα τη ρευστότητά τους εξ’ αιτίας της χρηματοδότησης που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA και μία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί νομίμως να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει μία κυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Χωρίς την εισροή ρευστού, η Αθήνα θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί χωρίς τα ταμειακά διαθέσιμα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων ή, όπως φοβούνται κάποιοι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να κηρύξει χρεοκοπία στο εξωτερικό της χρέος. Κάποιοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα βρεθεί χωρίς ρευστό μέχρι το τέλος του μήνα, αν και κάποιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα από ανεξάρτητες πηγές, οι οποίες πιθανόν θα της δώσουν μερικές βδομάδες ακόμα.

Ακόμα και πριν από τις τελευταίες αντιπαραθέσεις, η πρόοδος στην Αθήνα ήταν σπασμωδική: Οι συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη βδομάδα για να καθοριστεί η τωρινή κατάσταση του προϋπολογισμού είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα, καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι εμφανίστηκαν απρόθυμοι να συζητήσουν ακριβή στοιχεία για την ταμειακή κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με μαρτυρίες ευρωπαίων ομολόγων τους.

Σε μια ασυνήθιστα απαισιόδοξη δήλωση τη Δευτέρα, ο κ. Σόιμπλε κατηγόρησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και ότι λέει ψέματα στο λαό της.

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο προσπάθησε την Τετάρτη να αποκλιμακώσει τις εντάσεις λέγοντας: «Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τη κατάσταση διαχειρίσιμη». Ο κ. Τσίπρας προσκλήθηκε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, διότι ήταν, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, «η κατάλληλη στιγμή για μια λεπτομερή και ειλικρινή συζήτηση».

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε