Δευτέρα, 6 Μαΐ
20oC Αθήνα

Φοροδιαφυγή: Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των νέων μέτρων για το 2024 – Αρχή με υποχρεωτική χρήση του POS – IRIS

Φοροδιαφυγή: Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των νέων μέτρων για το 2024 – Αρχή με υποχρεωτική χρήση του POS –  IRIS

«Ποδαρικό» με τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων θα κάνει το 2024.  Η αρχή θα γίνει με την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS/IRIS σε λοιπές κατηγορίες επαγγελματιών και την ηλεκτρονική υποβολή δελτίων αποστολής.

Στη συνέχεια να αναπτυχθεί η πλατφόρμα για όλες τις επιχειρήσεις που υπόκεινται στο νομικό πλαίσιο, ώστε να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές και τα POS με την ΑΑΔΕ, θέσπιση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων και τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και τη διαμόρφωση του κοινού χάρτη πορείας της ΑΑΔΕ με τη ΓΓΠΣΔ για τη διασφάλιση της συνοχής των αρμοδιοτήτων και λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα ΤΠ που υποστηρίζονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, στο τέλος του 2024 θα θεσπιστεί η δευτερογενής νομοθεσία για τη χρήση της αναφοράς myDATA σε επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων) για δηλώσεις φόρου εισοδήματος και την επανεξέταση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης μιας διαφανούς, ταχείας και φιλικής προς τον χρήστη μεθόδου, ώστε ο φορολογούμενος να λάβει αυτά τα οφέλη, με απώτερο σκοπό να βελτιώσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr, το ΥΠΟΙΚ θα «τρέξει» το ακόλουθο πρόγραμμα δράσεων ανά τρίμηνο ανά πεδίο δράσης:

  • Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών και Φορολογικών Μηχανισμών

Ανάπτυξη της πλατφόρμας για όλες τις επιχειρήσεις που υπόκεινται στο νομικό πλαίσιο, ώστε να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές τους μηχανές και τα POS με την ΑΑΔΕ (2ο τρίμηνο 2024).

  • Επέκταση υποχρεωτικής χρήσης POS/IRIS σε λοιπές κατηγορίες επαγγελματιών

Υλοποίηση των προβλέψεων της δευτερογενούς νομοθεσίας για την υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών στο λιανικό εμπόριο (1ο τρίμηνο 2024).

  • Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Αποστολής

Ενεργοποίηση Ηλεκτρονικού Δελτίου Αποστολής – Έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας (1ο τρίμηνο 2024).

  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Θέσπιση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων και τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος (2ο τρίμηνο 2024).

  • Εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών

Θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας:

-για τη χρήση της αναφοράς myDATA σε επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων) για δηλώσεις φόρου εισοδήματος (4ο τρίμηνο 2024).

-για την επανεξέταση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης μιας διαφανούς, ταχείας και φιλικής προς τον χρήστη μεθόδου, ώστε ο φορολογούμενος να λάβει αυτά τα οφέλη, με απώτερο σκοπό να βελτιώσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών. (4ο τρίμηνο 2024).

  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΑΑΔΕ

-Υποβολή συμφωνίας επιπέδου εξυπηρέτησης μεταξύ της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΔΔ) για την ενίσχυση της αυτονομίας της ΑΑΔΕ. (2ο τρίμηνο 2024)

-Κοινός χάρτης πορείας της ΑΑΔΕ με τη ΓΓΠΣΔ για τη διασφάλιση της συνοχής των αρμοδιοτήτων και λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα ΤΠ που υποστηρίζονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. (2ο τρίμηνο 2024)

-Πλήρη υλοποίηση και λειτουργία δύο υποέργων:

  1. Ενοποιημένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΓΔΟΥ της ΑΑΔΕ
  2. Υπηρεσίες διαχείρισης γραφείου / Προμήθεια εξοπλισμού (4ο τρίμηνο 2024).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις