Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Χαράτσι ως 1.800 ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Χαράτσι ως 1.800 ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Ως τώρα έχει εκκαθαριστεί περίπου το 1/4 των δηλώσεων. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι για εφέτος υπάρχει μια αύξηση στις χρεωστικές δηλώσεις, αλλά και μια αύξηση στον μέσο όρο των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Ως τώρα και με τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί να είναι εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν είτε επιστροφή είτε μικρά ποσά να πληρώσουν ο μέσος όρος των ποσών που βεβαιώνονται από την εφορία είναι περίπου στα 800 ευρώ.
Οι αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι το ποσό αυτό θα εκτιναχθεί στα 1.800 ευρώ καθώς φέτος δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στο μέσο του 2016 και όχι από την αρχή της χρονιάς.
Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Διαφορά από το επιπλέον χαράτσι θα πληρώσουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους επίσης δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από πέρυσι. Και η νέα πολύ βαρύτερη κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και ενεργοποιήθηκε για το δεύτερο μισό του 2016.
Οι εισοδηματίες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια (από 12% σε 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ) και μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης. Οι εισοδηματίες είναι η μοναδική κατηγορία που θα έχουν αύξηση επιβάρυνσης στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε