Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Απειλή τα τεκμήρια – Τα δίδακτρα ανάμεσα στις… παγίδες

Φορολογικές δηλώσεις: Απειλή τα τεκμήρια – Τα δίδακτρα ανάμεσα στις… παγίδες

Επιπλέον φόρο καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι.
Τα τεκμήρια γίνονται παγίδες και φέρνουν επιπλέον φόρο εισοδήματος.
Δάσκαλοι και κηπουροί ανάμεσα στα τεκμήρια.
Τι πρέπει να ξέρουν όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο.

Επιπλέον φόρους καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι εξαιτίας του ότι το πραγματικό τους εισόδημα υπολείπεται κατά πολύ ή λίγο από το τεκμαρτό.

Έτσι ένας στους τέσσερις φορολογούμενους πιάνεται κάθε χρόνο στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο εισοδήματος. Το 2018 τα τεκμήρια «δάγκωσαν» σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι φορολογήθηκαν για υψηλότερο εισόδημα από το πραγματικό τους. Η διαφορά του τεκμηρίου που ήρθε και προστέθηκε στα δηλωθέντα εισοδήματα άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ με τους μισθωτούς και συνταξιούχους να χάνουν την μάχη με τα τεκμήρια.

Όμως τεκμήρια διαβίωσης δεν είναι μόνο τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής. Η Εφορία έχει απλώσει τα πλοκάμια της και λαμβάνει υπόψη της ακόμη και τα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών τους ή για το προσωπικό που απασχολούν στο σπίτι τους π.χ. κηπουρός, δάσκαλος κλπ.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, δηλαδή το τεκμήριο διαβίωσης για τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης προσδιορίζεται για κάθε μαθητή ανεξάρτητα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο) από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή το ποσό πληρωμής των διδάκτρων που αναγράφεται στην απόδειξη αποτελεί και τεκμήριο διαβίωσης και θα πρέπει να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση του 2019  και συγκεκριμένα στον κωδικό 769.

Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται για τα καταβαλλόμενα δίδακτρα σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια και σε ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα παιδιά και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των παιδιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.
  • Εάν τα δίδακτρα καταβάλλονται από εταιρεία που εργάζεται γονέας, το τεκμήριο εξακολουθεί να βαρύνει τον γονέα αυτόν.

Βοηθητικό προσωπικό

Για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη όπως ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Το ποσό αυτό συμπληρώνεται στον κωδικό 770 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.

Σημειώστε ότι τα παραπάνω τεκμήρια προστίθενται στα υπόλοιπα τεκμήρια του φορολογούμενου κατοικία, αυτοκίνητο και αυξάνοντας το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις