Κυριακή, 3 Μαρ.
17oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: «Έρχεται» παράταση λόγω χαμηλής συμμετοχής

Φορολογικές δηλώσεις: «Έρχεται» παράταση λόγω χαμηλής συμμετοχής

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δεκαεπτά ημέρες πριν από την εκπνοή της.

Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις ή 2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη φορολογική τους δήλωση, γεγονός που εντείνει τα σενάρια για παράταση της προθεσμίας. 

Όπως μετέδωσε το MEGA, οι λογιστές έχουν θέσει θέμα παράτασης της προθεσμία υποβολής των φορο-δηλώσεων στην νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται πως με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η προθεσμία υποβολής λήγει στις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου 2023.

 

7 στους 10 δεν πληρώνουν φόρο

Στο μεταξύ, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου. 

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός της Eφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

–       το 49,65% ή  2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή

–       το 16,73% ή 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο στα 275,372 εκ. ευρώ

–       το 33,62% ή  1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δις. ευρώ.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει  σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή  σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις