Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση και πληρωμή σε οκτώ αντί για τρεις δόσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση και πληρωμή σε οκτώ αντί για τρεις δόσεις

Μπορεί σε 29 ημέρες να λήγει – θεωρητικά – η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο και να προχωρούν στην συμπλήρωση της δήλωσής τους, που αφορά τα εισοδήματα του 2019.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η παράταση υποβολής των δηλώσεων, τουλάχιστον έως την 30η Ιουλίου, και μία ημέρα μετά θα είναι η πληρωμή της πρώτης δόσης. Δεν αποκλείεται πάντως, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί να δοθεί και άλλη παράταση.

Το μόνο σίγουρός πάντως είναι ότι ο εφετινός φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε πολύ περισσότερες από τις τρεις 2μηναίες που προβλέπεται. Το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει σε οκτώ δόσεις με την πρώτη την 31η Ιουλίου και την τελευταία την 218η Φεβρουαρίου του 2021.

click4more: Ενοίκια: Αυτά πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πάρουν πίσω μέρος της “χασούρας”

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 1.443.892 φορολογικές δηλώσεις (Ε1), όταν πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή είχαν υποβληθεί στην Εφορία 2.103670 δηλώσεις. Παρατηρείται δηλαδή μία υστέρηση της τάξεως των 659.778 δηλώσεων.

Αν εξετάσει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι όντως την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση αυτών που προέβησαν στην υποβολή δήλωση, αφού σε διάστημα επτά ημερών υποβλήθηκαν 374.817 δηλώσεις, δηλαδή το 26% του συνόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.443.892 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.988.566 εκκαθαριστικά σημειώματα.

Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία

Από την επεξεργασία των μέχρι χθες στοιχείων προκύπτουν τα εξής: :

  • Το 28% των φορολογούμενων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα για 558,306 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 298,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι 535 ευρώ.

  • Το 57,9% των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 1.988.566 εκκαθαριστικών σημειωμάτων το 1.148.665 είναι μηδενικά. Όπως είναι πασιφανές οι περισσότεροι εξ αυτών είναι συνταξιούχοι ή μισθωτοί με μία μόνο πηγή εσόδων.

  • Για το 14,1% των φορολογούμενων, δηλαδή 281.595 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 250 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 70,5 εκατ. ευρώ.

Οι «βαριές» δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6.411.687 φορολογικές δηλώσεις και είχαν εκδοθεί 8.941.164 εκκαθαριστικά.

Από αυτό προκύπταν τα εξής:

  • Το 34,6% πλήρωσαν επιπλέον φόρο, που συνολικά ανήλθε στα 3,584 δις και ο μέσος φόρος έφτασε τα 1.156 ευρώ.

  • Τα μηδενικά σημειώματα ανήλθαν στο 54,3%, ήτοι έφτασαν συνολικά τα 4.860.831.

  • Επιστροφή φόρου είχαν το 10,9% των φορολογούμενων. Δηλαδή 981.381 φορολογούμενοι πήραν επιστροφή φόρου, κατά μέσο όρο 377 ευρώ.

Προκύπτει κατά συνέπεια το συμπέρασμα ότι τα βαριά εκκαθαριστικά έχουν μείνει πίσω. Μάλιστα εκτιμάται ότι εφέτος ο μέσος όρος του ποσού που θα πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος θα είναι μεγαλύτερο, αφού λόγω μεγέθυνσης της οικονομίας πέρυσι, το δηλωθέν εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο.

Περισσότερες δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και από τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύουν σήμερα για την πληρωμή των φόρων, να πάει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Στο τραπέζι είναι επίσης η χορήγηση κινήτρων στους πληττόμενους προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους τους εμπρόθεσμα, με κάποιο ενδεχομένως bonus πέριξ του 3% έως 5%.

Η κυβέρνηση πάντως θα έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον πρόβλημα, αφού εκτός από τον φόρο εισοδήματος έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ στο τέλος του καλοκαιριού. Οι προαναφερόμενοι φόροι μαζί με τις υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου που έχουν μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως έχει προϊδεάσει ότι θα ληφθεί κάποια μορφής διευκόλυνση (π.χ περισσότερες δόσεις), ώστε να το αντέξουν οι φορολογούμενοι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις