Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μπόνους ως και 3.000 ευρώ σε όσους αποκαλύπτουν «μαϊμού» αποδείξεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μπόνους ως και 3.000 ευρώ σε όσους αποκαλύπτουν «μαϊμού» αποδείξεις

Μια σημαντική καινοτομία θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει «μπόνους» για όσους  καταγγείλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή «μαϊμού» αποδείξεων.

Συγκεκριμένα χρηματική επιβράβευση περιμένει όσους πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Αppodixi», σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Το φόρο – μπόνους σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά από 100 ευρώ και θα μπορούσε να φτάνει ως τις 3000 ευρώ.

Οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν μέσα από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που τίθεται από σήμερα στη διάθεση των φορολογουμένων.

Πρόκειται για την πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr)

Στην κατηγορία «Καταγγελίες πολιτών», οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας

2. Φορολογικές παραβάσεις

3. Τελωνειακές παραβάσεις

 

Ποια η διαδικασία

Σκανάρουμε το QR code της απόδειξης
Τα δεδομένα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ
Ενημερωνόμαστε για το αποτέλεσμα του ελέγχου
Αν αποδειχθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια > μπορεί να λάβουμε bonus έως 3.000 ευρώ

Στο μικροσκόπιο και οι influencers

Παράλληλα ξεκινά και εξονυχιστικός έλεγχος του υπουργείου Ανάπτυξης στα social media των influencers
Βασικός στόχος είναι να εντοπιστούν αναρτήσεις με μαρτυρίες, κριτικές ή καταχωρήσεις παραπλανητικές για τους καταναλωτές και να επαληθεύσουν εάν ενημερώνουν με σαφήνεια τους ακόλουθούς τους για ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας. Και σε αυτή την περίπτωση μπόνους μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες.

Σημαντικό εργαλείο για την φοροδιαφυγή

Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, λαθρεμπορίας και φαινομένων διαφθοράς, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Επιπλέον, τα αναμενόμενα διοικητικά οφέλη από τη νέα πλατφόρμα, συνοψίζονται στα εξής:

– Εξοικονομούνται πόροι από την αυτοματοποίηση της διαδικασίας θεματικής ταξινόμησης των πληροφοριών.

– Ενισχύεται η διαφάνεια κατά τη διαχείριση των πληροφοριών, μέσω της συστημικής καταγραφής και παρακολούθησής τους.

– Βελτιστοποιείται η πληροφόρηση προς την ΑΑΔΕ, για τα είδη και τις τάσεις των παραβατικών συμπεριφορών.

– Αξιοποιούνται οι πληροφορίες σε συνδυασμό με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για τη διενέργεια στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις