Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Φόρος 26% σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με “φορολογικούς παραδείσους”

Φόρος 26% σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με “φορολογικούς παραδείσους”

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, καθιερώνεται φόρος 26% σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με “φορολογικούς παραδείσους”.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πληρωμή φόρου 26% επί της δαπάνης σε συναλλαγές με χώρες που διέπονται με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Ο φόρος θα επιστρέφεται μέσα σε 12 μήνες, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική.

Δηλαδή, όποια ελληνική επιχείρηση αγοράσει προϊόντα από μια εταιρεία στην Κύπρο, την Βουλγαρία, ή την Ιρλανδία, χώρες στις οποίες δηλαδή ισχύει προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα, θα υποχρεώνεται στην καταβολή φόρου 26% επί της δαπάνης, ο οποίος θα της επιστρέφεται αζημίως, σε διάστημα 12 μηνών εφόσον αποδείξει προηγουμένως στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική.

Η επίμαχη διάταξη εντάσσεται στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει μεθόδους φοροδιαφυγής που γίνονται μέσω τριγωνικών συναλλαγών με φορολογικούς παραδείσους αλλά και χώρες με πολύ χαμηλή φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών για το 2014 των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνονται εκτός των άλλων η Αλβανία, η Ανδόρα, η Βουλγαρία, το Γιβραλτάρ, η Ιρλανδία, η ΠΓΔΜ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε