Κυριακή, 3 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Φουλάρει” για αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών

“Φουλάρει” για αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών

Την στήριξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται πως έχει ο Ισπανός υπουργός, για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Ο Λουίς ντε Γκίντος αναμένεται να διαδεχτεί τον Μάιο τον Βίκτορ Κονστάνσιο.

Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα είναι ανεπίσημη. Μια ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για αύριο, όταν θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ του ντε Γκίντος και του κεντρικού τραπεζίτη της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνόδου αυτής είπε ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μην γινόταν ψηφοφορία αλλά να επιλεγεί ομόφωνα ένας υποψήφιος. Αν τελικά κληθούν οι υπουργοί να ψηφίσουν, για να κερδίσει τη θέση ένας από τους δύο θα πρέπει να λάβει 14 (σε σύνολο 19) ψήφους και αυτές να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού των χωρών της ευρωζώνης.

Η Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο, μετά την ανεπίσημη ακρόαση και των δύο υποψηφίων την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι ο Λέιν είναι καλύτερη επιλογή, όμως αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι φαβορί είναι ο ντε Γκίντος. Ο Λέιν είναι πιο πιθανό να αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ στη θέση του Πέτερ Πράετ το 2019.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για Γερμανό πρόεδρο

Η επιλογή ενός “νότιου” όπως ο ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία αυξάνει τις πιθανότητες ενός “βόρειου” –όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν– να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην κεφαλή της ΕΚΤ το 2019. “Είναι σαν μια παρτίδα σκάκι και ακόμη δεν γνωρίζουμε όλους τους παίκτες. Ο Λέιν είναι σε καλή θέση (για να αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος) αλλά για τον Βάιντμαν όλα εξαρτώνται από το πώς θα μοιραστούν οι κορυφαίες θέσεις το 2019”, σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στις “κορυφαίες θέσεις” περιλαμβάνεται η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Βάιντμαν θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ αν, για παράδειγμα, κάποιος Γάλλος αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ (ο νυν διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit) ή ακόμη και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αποσύρει τον Λέιν η Ιρλανδία

Την ίδια ώρα η Ιρλανδία απέσυρε την υποψηφιότητα του Φίλιπ Λέιν, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ομολόγων του στο Γιούρογκρουπ.

Με την αποχώρηση του Λέιν, μοναδικός υποψήφιος για τη θέση είναι πλέον ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

“Σήμερα, επιβεβαιώνω ότι δεν θα υποβάλουμε σε ψηφοφορία την υποψηφιότητά του” είπε ο Ντόναχιου.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν και να προτείνουν έναν υποψήφιο που θα διαδεχτεί τον Βίκτορ Κονστάνσιο στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ τον ερχόμενο Μάιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις