Οικονομία

Φρένο στην αύξηση τιμών των καυσίμων με “πάγωμα” στο φόρο κατανάλωσης;

Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε ήδη πρόταση  για μηχανισμό αυτόματου «παγώματος» του ΕΦΚ όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές πετρελαίου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πρόταση για την υιοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματου «παγώματος» του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές πετρελαίου κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η παρέμβαση αυτή, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί και σχετική επιστολή ενημέρωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σ. Ξυνίδη προς το υπουργείο Οικονομικών, βασίζεται στη λογική ότι ο μηχανισμός αυτόματου επανυπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα θα ενεργοποιείται όταν αυξάνεται η τιμή διυλιστηρίου, η οποία όσο υψηλότερα διαμορφώνεται, τόσο αυξάνει και την επίπτωση του ΕΦΚ στα δημόσια έσοδα και κατ΄ακολουθία την τιμή αντλίας.

 Όπως σχολιάζουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι ένας «αξιακός» φόρος, ο οποίος σήμερα φτάνει στα 67 λεπτά το λίτρο. Ακολουθεί η τιμή διυλιστηρίου που με σημερινές τιμές διαμορφώνεται στα 695 ευρώ/κυβικό και στο άθροισμα των δύο αυτών προστίθεται ο ΦΠΑ 23%. Έτσι, όσο ανεβαίνει η τιμή διυλιστηρίου, τόσο αυξάνεται το άθροισμα με αποτέλεσμα την αύξηση του ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος και κατ΄ επέκταση την αύξηση της λιανικής τιμής των καυσίμων.

    Με το σύστημα που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης θα τεθεί μια ρήτρα ειδικού φόρου και όταν οι αυξήσεις στις τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνουν τα έσοδα του κράτους πάνω από το 1 ευρώ, τότε θα λειτουργεί και θα παγώνει τον φόρο. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι αυτό θα γίνεται όταν η τιμή διυλιστηρίου φτάνει τα 66 λεπτά το λίτρο.

Το πρωί μάλιστα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός μιλώντας στο Ράδιο 9 ανέφερε ότι “όταν οι διεθνείς τιμές αυξάνονται, πρέπει το Δημόσιο να ξαναδεί τη φορολόγηση του καυσίμου, ώστε η τελική τιμή να είναι υπέρ του καταναλωτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Νέο μοντέλο για το νερό: Συνένωση 70 παρόχων με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – Ενημέρωση Παπασταύρου σε βουλευτές της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση
Με βάση το προωθούμενο νομοσχέδιο, οι εταιρείες επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε όλη την Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Σταύρος Παπασταύρου