Φτηναίνουν τα φάρμακα

 

Από αυτό τον μήνα αρχίζει η μείωση στις τιμές των 6.5000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 

Η μείωση θα γίνει σε δόσεις, έως τον Ιούνιο ή και το φθινόπωρο, και αναμένεται να φτηνύνουν γύρω στο 20%. Από τη μείωση εκτιμάται πως θα εξοικονομήσουν τα Ταμεία γύρω στο 1 δισ. ευρώ ενώ θα περιοριστεί και η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ περίπου.
 
Τα φθηνότερα φάρμακα οφείλονται στη νέα τιμολογιακή πολιτική που μπαίνει σε εφαρμογή και σύμφωνα με την οποία η τιμή των φαρμάκων θα υπολογίζεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των τιμών του αντίστοιχου σκευάσματος στις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης.
 
Σήμερα λαμβανόταν ως βάση ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ συν την Ελβετία αλλά με διάφορα τερτίπια τα φάρμακα…απογειώθηκαν. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τρεις ακριβότερες χώρες όσον αφορά τα φάρμακα στην Ευρώπη και η τρίτη ακριβότερη στα αντίγραφα φάρμακα.
 
Κρίσιμο σημείο είναι και το θέμα της κοστολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων που έως τώρα τιμολογούνται στης Ελλάδα στο 80% της τιμής του πρωτότυπου ενώ σε άλλες χώρες οι τιμές καταρρέουν μόλις λήξει η ισχύς της πατέντας τους.
 
Την επόμενη εβδομάδα και εκτός απροόπτου θα πρέπει να εκδοθεί η αγορανομική διάταξη που θα προβλέπει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς θα επιτρέψει να κυκλοφορούν για δύο μήνες φάρμακα και με τις δύο τιμές μέχρι να διατεθούν τα αποθέματα φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
: Περισσότερα άρθρα
Alpha Bank: Ο οδικός χάρτης της επόμενης μέρας για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και οι στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας, με την 1η να αφορά την ενίσχυση της σχέσης με τον πελάτη και τη 2η τη διοχέτευση κεφαλαίων σε τομείς με πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης και εξωστρέφειας
Βασίλης Ψάλτης