Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Αναταραχή στην αγορά με άλμα της τιμής στα 113 ευρώ η μεγαβατώρα

Φυσικό αέριο: Αναταραχή στην αγορά με άλμα της τιμής στα 113 ευρώ η μεγαβατώρα

Αναστάτωση επικρατεί από το πρωί στην αγορά του φυσικού αερίου με τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 108 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15%.

Αφορμή για το ράλι τιμών στάθηκαν οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ρωσία κατά μεγάλων γερμανικών εταιρειών φυσικού αερίου, που ανήκαν στην Gazpom αλλά αγοράστηκαν από το Γερμανία, γεγονός που συνδυάζεται με την διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου από έναν από τους δύο βασικούς αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία. 

Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έρχεται και η ανακοίνωση της Gazprom πως η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Στις 14:00 η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Ιουνίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) σημείωνε αύξηση 15,4% στα 108, 5 ευρώ η μεγαβατώρα και μισή ώρα αργότερα εκτοξεύτηκε στα 113 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 20,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδος η τιμή ήταν περίπου 90 ευρώ, όσο σχεδόν ήταν και πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Νέα μείωση 30% των μεταφορών ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania, έναν όμιλο εταιρειών που προηγουμένως ανήκε στη ρωσική Gazprom, τον οποίο εξαγόρασε η Γερμανία τον περασμένο μήνα.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν σε ρωσικούς φορείς να πωλούν φυσικό αέριο ή να κάνουν συναλλαγές με μία σειρά εταιρειών της Gazprom Germania.

Οι ρωσικές κυρώσεις ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά τη δήλωση του Ουκρανού διαχειριστή φυσικού αερίου ότι σταματά τη ροή ρωσικού αερίου μέσω ενός από τους δύο βασικούς αγωγούς αερίου για την προμήθεια της Ευρώπης.

Οι traders στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου εστιάζουν από εβδομάδες σε έναν νέο μηχανισμό πληρωμών του αερίου σε ρούβλια, τον οποίο είχε ζητήσει η Ρωσία, που οδήγησε στο κλείσιμο της στρόφιγγας για την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν με αυτόν.

Τέλος να σημειωθεί ότι έντονη νευρικότητα υπάρχει και στα διεθνή χρηματιστήρια με τις τιμές να πιέζονται σημαντικά, ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κατά 2% μετά από το χθεσινό ράλι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις