Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

ΓΕΚ Τέρνα: Νέες επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές

ΓΕΚ Τέρνα: Νέες επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές

Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων Καθαρής Ενέργειας και Παραχωρήσεων και η διατήρηση ενός υψηλού κατασκευαστικού ανεκτέλεστου αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο κι απαιτητικό περιβάλλον, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα συνέχισε και το 2020 να επενδύει στην Ελλάδα σε τομείς αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας (καθαρή ενέργεια και υποδομές). Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί έργα κι επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 3,5 δις. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένου του επενδυτικού προγράμματος της Τέρνα Ενεργειακή, το συνολικό αποτύπωμα των έργων και των επενδύσεων του ομίλου φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα (παραχωρήσεις, καθαρή ενέργεια, υποδομές) είναι περισσότερο αμυντικοί κατά τη διάρκεια των φάσεων του οικονομικού κύκλου. Περαιτέρω, ο όμιλος έχει ήδη αποδείξει κατά τη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, της δυσκολότερης και μακρύτερης χρονικά χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, την ικανότητά του να αναπτύσσεται και να ενισχύει τη θέση του στην αγορά.

Συνοπτική παρουσίαση αποτελεσμάτων

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ Τέρνα διαμορφώθηκαν στα 470 εκατ. ευρώ, έναντι 566 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)  ενισχύθηκε στα 155,5 εκατ.  ευρώ, έναντι 147,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 19,3 εκατ. ευρώ έναντι 52,2 εκατ. ευρώ την συγκριτική περίοδο του 2019, τα κέρδη μετά από φόρους σε 17,1 εκατ. ευρώ έναντι 46,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 27,3 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα αρνητικά από τις αποτιμήσεις Δευτερογενών Παραγώγων και από τις αυξημένες πληρωμές χρηματοοικονομικού κόστους TAX EQUITY.  

Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας

Στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα έσοδα αυξήθηκαν σε 142 εκατ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 σε 107,5 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην είσοδο νέων αιολικών πάρκων στην παραγωγή. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει 1,373MW εγκατεστημένη ισχύ σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία.  Η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή ξεπερνάει πλέον τα 1.800 MW, με στόχο να ανέλθει στα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στον τομέα του ηλεκτρισμός από θερμική ενέργεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχει στην ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ (50%) και στην ΗΡΩΝ ΙΙ (25%), ενώ, διατηρεί και αυτοτελή εμπορική δραστηριότητα ηλεκτρισμού τα έσοδα της οποίας ανήλθαν στα 16,3 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, ο όμιλος, κατέχει το 100% στις εταιρείες παραχώρησης «ΝΕΑ ΟΔΟΣ» (αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ και Ιόνια Οδός) και «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», ενώ διατηρεί ποσοστό 17% και στην Ολυμπία Οδό. Η εταιρεία παραχώρησης «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ», υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο την σύμβαση παραχώρησης στις 21.02.2019. Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει ήδη ψηφιστεί και έχει γίνει νόμος του κράτους.

Ο κύκλος εργασιών από τις κατασκευές διαμορφώθηκε στα 238,1 εκατ. ευρώ, έναντι 343,7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 1,6 δις ευρώ, διατηρώντας τις προοπτικές υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας  την επόμενη περίοδο. 

Στον τομέα των Λατομείων, η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1 του κλάδου, διαμορφώθηκε σε μείον 3,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της διακίνησης των εμπορευμάτων που επέφερε η πανδημία του COVID-19 καθώς και η εσωτερική αναδιοργάνωση του τομέα. Ο εν λόγω κλάδος δεν περιλαμβάνεται στους βασικούς τομείς δραστηριότητας του ομίλου.

Τέλος όσον αφορά τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση, το καθαρό χρέος του ομίλου διαμορφώθηκε στα 1,520 δις ευρώ έναντι 1,437 δις ευρώ στο τέλος του 2019. Συγκεκριμένα, τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανέρχονταν σε 641,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 2,16 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 100% του δανεισμού συνδέεται με την χρηματοδότηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών επιχειρηματικών σχεδίων. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 713 εκατ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις