Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Γερμανία: Σε κρίσιμη καμπή η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024

Γερμανία: Σε κρίσιμη καμπή η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024

Κρίσιμη για την ενδοκυβερνητική συμφωνία γύρω από τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο αύριο.

Μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν από τρεις εβδομάδες, λείπουν περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ από τον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας είχε κηρύξει άκυρη την ανακατανομή 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά είχαν εγκριθεί ως δάνειο για τον κοροναϊό, αλλά αργότερα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Οι δικαστές έκριναν επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμερίσει δάνεια που εγκρίθηκαν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για μεταγενέστερα έτη.

Η αναμονή για συμβιβασμό στην κρίση του προϋπολογισμού συνεχίζεται, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο. Παρά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD), του αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνέλθει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. Αναμένεται με αγωνία αν θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός. Το θέμα δεν περιλαμβανόταν στον επίσημο κατάλογο των θεμάτων του υπουργικού συμβουλίου.

Ιδανικά, το υπουργικό συμβούλιο θα έδινε το πράσινο φως για τα σχέδια την Τετάρτη, ώστε ο προϋπολογισμός να μπορέσει να εγκριθεί και φέτος.

Ωστόσο, θα ήταν επίσης δυνατό η απόφαση να ληφθεί με εγκύκλιο – ψήφισμα, δηλαδή εγγράφως. Σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή Προϋπολογισμού και στη συνέχεια η Bundestag θα συζητούσαν πρώτα, η τελευταία πιθανότατα σε μια ειδική εβδομάδα προϋπολογισμού αμέσως πριν από τα Χριστούγεννα. Το Bundesrat (σ.σ. Βουλή των εκπροσώπων των ομοσπονδιακών κρατιδίων) θα μπορούσε να εγκρίνει τα σχέδια στις 22 Δεκεμβρίου. Η πρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή “Markus Lanz” του ZDF ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο. Ωστόσο, οι πολίτες αξίζουν να έχουν βεβαιότητα.

Ενώ οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού συζητούν το θέμα, η διαμάχη για πιθανή εξοικονόμηση πόρων στις κοινωνικές δαπάνες συνεχίζεται, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Η CDU/CSU επανέλαβε το αίτημά της για προσαρμογή του “εισοδήματος του πολίτη” (σ.σ. επίδομα για τους κοινωνικά ευάλωτους στη Γερμανία). “Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους ανθρώπους στην εργασία και όχι να τους παρασύρουμε στην αδράνεια. Για ορισμένους δικαιούχους, το επίπεδο του εισοδήματος του πολίτη από μόνο του λειτουργεί σαν μπόνους διακοπής της εργασίας”, δήλωσε ο Thorsten Frei, κοινοβουλευτικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, στην εφημερίδα Rheinische Post.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, η αύξηση του επιδόματος του πολίτη που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024 δεν μπορεί να ακυρωθεί. “Οι διαδικασίες πληρωμής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης στη Νυρεμβέργη στη Funke Mediengruppe (Τετάρτη). “Δεν είναι πλέον τεχνικά δυνατό να εφαρμοστούν για τον Ιανουάριο του 2024 άλλες τιμές από αυτές που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής”.

Οι περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια δικαιούχοι του “εισοδήματος του πολίτη” στη Γερμανία πρόκειται να λάβουν κατά μέσο όρο περίπου 12% περισσότερα χρήματα από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση – οι άγαμοι θα λαμβάνουν τότε 563 ευρώ. Ωστόσο, η συζήτηση για το ύψος του εισοδήματος του πολίτη είχε φουντώσει ξανά λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων. Τόσο ο ηγέτης του CDU Friedrich Merz όσο και ο ηγέτης του CSU, Μάρκους Ζέντερ θεωρούν την αύξηση αδικαιολόγητα υψηλή. Λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, το φιλελεύθερο κόμμα FDP πιέζει επίσης για την επανεκτίμηση των κανονικών συντελεστών.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στην Bundestag, Κρίστιαν Ντιρ, τάχθηκε στην εφημερίδα “Bild” υπέρ της εξοικονόμησης πόρων το μεθεπόμενο έτος. “Εάν το Εισόδημα του Πολίτη αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό το 2024, πρέπει να υπάρξει μηδενικός γύρος το επόμενο έτος. Αυτό είναι και νομικά εφικτό. Οτιδήποτε άλλο θα έστελνε λάθος μήνυμα”. Ζήτησε επίσης τον επανυπολογισμό της διαδικασίας.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις