Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Γερμανία: Συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό για το κλείσιμο της «τρύπας» στον προϋπολογισμό του 2024

Γερμανία: Συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό για το κλείσιμο της «τρύπας» στον προϋπολογισμό του 2024

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και την επακόλουθη δημοσιονομική κρίση, οι ηγέτες της κυβέρνησης  συνασπισμού της Γερμανίας (SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) κατέληξαν σε συμφωνία.

Η «τρύπα»των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 έχει επομένως καλυφθεί, αν λεπτομέρειες δεν έχουν έως τώρα αποκαλυφθεί, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο τύπου Deutsche Presse-Agentur (dpa), οι ηγέτες της κυβέρνησης συνασπισμού κατέληξαν σε συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως έμαθε το dpa το πρωί της Τετάρτης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) είχαν από τότε συζητήσει πώς να καλύψουν μια τρύπα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Συζήτησαν επίσης πώς μπορούν να γίνουν δυνατές οι επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας παρά την απόφαση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειμμα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στο λεγόμενο ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό, το οποίο είχε ήδη δεσμευτεί για έργα τα επόμενα χρόνια. Μόνο για το επόμενο έτος, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαστές της Καρλσρούης είχαν κηρύξει άκυρη μια ανακατανομή στον προϋπολογισμό του 2021 και έκριναν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει στην άκρη δάνεια έκτακτης ανάγκης για μεταγενέστερα έτη.

Ψήφισμα της Bundestag πιθανότατα τον Ιανουάριο

Χθες (12.12.23), ο Σολτς, Λίντνερ και Χάμπεκ συναντήθηκαν ξανά στο γραφείο του καγκελάριου, αφού είχαν αναβάλει και πάλι τις συνομιλίες τους το προηγούμενο βράδυ. Αργότερα, έφεραν τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμου, μίλησαν οι ίδιοι στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και στη συνέχεια αποσύρθηκαν στην Καγκελαρία και πάλι σε μικρό κύκλο. Τελικά, μια ολονύκτια συνάντηση ήταν προφανώς απαραίτητη. Η συμφωνία επιτεύχθηκε τα χαράματα σήμερα (12.12.23).

Η κυβέρνηση συνασπισμού ήθελε στην πραγματικότητα να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το 2024 πριν από το τέλος του έτους, αλλά ήταν ήδη σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό δεν θα ήταν πλέον εφικτό λόγω των χρόνων διαβούλευσης στη Bundestag (σ.σ. γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) και το Bundesrat (σ.σ. ομοσπονδιακό συμβούλιο των εκπροσώπων των τοπικών κοινοβουλίων στα ομόσπονδα κρατίδια). Τώρα, τουλάχιστον η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag θα μπορούσε ενδεχομένως να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις της πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένες είναι οι αλλαγές στον προϋπολογισμό που προτείνουν οι κορυφαίοι πολιτικοί.

Τον Ιανουάριο, η Bundestag θα μπορούσε στη συνέχεια να συνεδριάσει για την εβδομάδα του προϋπολογισμού και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, ενώ στη συνέχεια το Bundesrat θα έδινε το πράσινο φως.

Για την περίοδο αυτή θα εφαρμοστεί η λεγόμενη προσωρινή διαχείριση του προϋπολογισμού. Προς το παρόν, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μόνο οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της διοίκησης και την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων. Στην πράξη, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξουσιοδοτεί τα υπουργεία να χρησιμοποιούν κάθε μήνα ένα ποσοστό των κονδυλίων του σχεδίου προϋπολογισμού που δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Αρχικά δεν ήταν γνωστό ποια λύση βρήκαν οι Σολτς, Χάμπεκ και Λίντνερ. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αναστολή του φρένου χρέους για το 2024. Ο βασικός νόμος επιτρέπει υψηλότερο δανεισμό σε ειδικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το SPD και οι Πράσινοι είχαν υποστηρίξει ότι μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα μπορούσε τότε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των πληρωμών βοήθειας για τη χώρα που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία μέσω δανείων εντός στενών ορίων. Ο Λίντνερ δεν είχε ακόμη πειστεί, σύμφωνα με τη Welt.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Kρίστια, τόνισε επίσης χθες (12.12.23) ότι δεν βλέπει τις νομικές προϋποθέσεις για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

Η CDU- CSU εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει εκ νέου στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, εάν ανασταλεί το «φρένο χρέους».

Συζητήθηκαν επίσης σκληροί γύροι εξοικονόμησης σε διάφορους τομείς. Το FDP ήθελε κυρίως να αναθεωρήσει τις κοινωνικές παροχές και ορισμένες επιδοτήσεις. Ένα αμφιλεγόμενο θέμα ήταν η σχεδιαζόμενη αύξηση του επιδόματος του πολίτη.

Το βασικό πρόγραμμα παιδικής προστασίας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, θα μπορούσε επίσης να αναβληθεί περαιτέρω. Ο καγκελάριος Σολτς  απέκλεισε τυχόν περικοπές στις κοινωνικές παροχές – αλλά ταυτόχρονα το SPD δήλωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η ακρίβεια των παροχών.

Οι Πράσινοι τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των επιχορηγήσεων που βλάπτουν το κλίμα, οι οποίες, κατά τη γνώμη τους, περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για το ντίζελ και τις γεωργικές και δασικές επιχειρήσεις. Αυτό θα εξασφάλιζε στο κράτος περισσότερα έσοδα και, επομένως, μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών.

 

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις