Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Δεν ζητούμε πολιτική λιτότητας από την Ιταλία – Θα βρεθεί λύση

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Δεν ζητούμε πολιτική λιτότητας από την Ιταλία – Θα βρεθεί λύση

“Αισιόδοξος” ότι στο τέλος θα βρεθεί η κατάλληλη λύση για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού του 2019, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας εργάζεται προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

“Κανείς δεν απαιτεί από την Ιταλία και την κυβέρνησή της να υιοθετήσουν πολιτική λιτότητας“, διευκρίνισε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές, στο Βερολίνο, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά μέτρα που εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες και τα οποία η Ιταλία ως τώρα απέρριπτε.

“Όποιος έχει χρέος 130% του ΑΕΠ του πρέπει να είναι πιο προσεκτικός από κάποιον που είναι σε διαφορετική θέση. Περιμένω ότι η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αποφύγει τις δυσκολίες”, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, για να καταλήξει: “Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα βρεθεί μια σωστή λύση”.

Πάντως πριν από 6 μέρες στη συνεδρίαση του Eurogroup οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έδειξαν καμία διάθεση για υποχώρηση απέναντι στην Ιταλία, διαμηνύοντας στον υπουργό Οικονομικών της Τζιοβάνι Τρία πως αν δεν αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, λένε… αντίο στην Ευρωζώνη.

Όπως είχε δηλώσει ο Πιερ Μοσκοβισί, δόθηκε στην Ιταλία προθεσμία μέχρι αύριο, 13η Νοεμβρίου προκειμένου να καταθέσει έναν αλλαγμένο προϋπολογισμό, με αξιωματούχους να αναφέρουν πως αν αυτό δε γίνει, τότε… τέλος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε δήλωσή τους τόνιζαν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού Προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

“Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ”, ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις