Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε: Έχουμε δώσει υποσχέσεις στην Ελλάδα, ώρα να τις τηρήσουμε

Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε: Έχουμε δώσει υποσχέσεις στην Ελλάδα, ώρα να τις τηρήσουμε

Διάσταση απόψεων μέσα στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ παρατηρείται ξανά με αφορμή την Ελλάδα και το θέμα του χρέους. Για άλλη μια φορά, ο υπουργός Εξωτερικών, αντικαγκελάριος και Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (με το βλέμμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου φυσικά) επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ζητά να μη βάλει άλλα εμπόδια στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λίγες ώρες πριν από το Eurogroup και ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα κάνει δεκτή καμία ελάφρυνση χρέους τώρα, ο Γκάμπριελ άφησε σαφέστατες αιχμές για τη στάση του Σόιμπλε.

“Στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις“, είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. “Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας“, τόνισε, προσθέτοντας, “Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης“.

Στο επίκεντρο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι η αποδέσμευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ του δανείου στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα περικοπές συντάξεων και άνοδο φόρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της. Οι δανειστές έχουν επίσης συμφωνήσει κατ’ αρχήν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι στις λεπτομέρειες.

Ο Σόιμπλε, που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους Έλληνες, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και επιμένει ότι όποια αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νιώθει απροθυμία να συμμετάσχει στο τρέχον πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, ισχυριζόμενο ότι θέλει διαβεβαιώσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Ο Γκάμπριελ, του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν απελπισμένα να κλείσουν μια διαφορά 10% με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, είπε ότι “η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί“.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε