Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Grexit: 15 υπουργοί στήριζαν το σχέδιο Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2015

Grexit: 15 υπουργοί στήριζαν το σχέδιο Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2015

Η αποκάλυψη ανήκει στον Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρώην πρόεδρο του οικονομικού Ινστιτούτου IfO του Μονάχου και έναν υπέρμαχο του Grexit. Και η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν… ρίχνει κανέναν από τα σύννεφα. Το σχέδιο Σόιμπλε απέτρεψαν Μέρκελ και Ολάντ.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Μαύρος Ιούνιος», ο Γερμανός οικονομολόγος επαναλαμβάνει, μιλώντας στη Deutsche Welle, πως η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στο ευρώ, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψή της είναι εφικτή μόνο με αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού νομίσματος και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Παρουσιάζει, επίσης, στο τέλος του βιβλίου του ένα σχέδιο 15 σημείων για την «επανίδρυση» της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα εξυγίανσης του ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής (σ.σ. στην ευρωζώνη). Αυτό το ονομάζω “ευρώ που αναπνέει”, που σημαίνει ότι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους».

Όπως διευκρινίζει, μετά από μερικά χρόνια και εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισόδου θα μπορούν να επανεντάσσονται στην ευρωζώνη. Μία τέτοια περίπτωση χώρας είναι κατά τον Ζιν και η Ελλάδα. «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ», υπογραμμίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη.

«Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη», σημειώνει.

Τέλος, παρά τα λάθη που διακρίνει στη δομή και λειτουργία της ΕΕ, θεωρεί ότι «κατά βάση είναι μια τεράστια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη». Όπως επισημαίνει το «ευρώ είναι λιγότερο επιτυχημένο. Έχει προκαλέσει πολλούς τσακωμούς και εντάσεις που ξεσπούν στο πολιτικό πεδίο».

Πηγή: Deutsche Welle

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε