Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, αφήνοντας αμετάβλητο το ίδιο το αξιόχρεο στη βαθμίδα «BB+», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η ετυμηγορία του διεθνούς οίκου επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που ήθελαν να περιμένει εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, αλλά παράλληλα, η Standard & Poor’s να στέλνει και ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα και αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει ακυβερνησία.

Όπως αναφέρει ο οίκος Standard & Poor’s, οι θετικές προοπτικές αντανακλούν στη θέση τους πως η Ελλάδα θα βασιστεί στο ισχυρό «track record» της όσον αφορά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα πιο γρήγορα από ό,τι αναμένονταν, μέσω βελτιώσεων που οι αναλυτές θεωρούν γενικά βιώσιμες.

Η Standard & Poor’s τονίζει πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο εκτιμήσεών της έως το 2026. Οι αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων πιθανότατα θα εξαρτηθούν επίσης από τη διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η επόμενη ευκαιρία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται στις 9 Ιουνίου, δηλαδή λίγο μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και λίγο πριν τις δεύτερες (αν χρειαστούν) κάλπες της 2ας Ιουλίου.

Τότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του Fitch, ο οποίος επίσης διατηρεί την Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από το «investment grade».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις