Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Η αξιολόγηση καθορίζει τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για το χρέος

Η αξιολόγηση καθορίζει τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για το χρέος

Σε σταυρόλεξο για πάρα πολύ δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος αν στηριχθούμε στις δηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του Ελληνα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και του επικεφαλής του Euro Working Group Αυστριακού Τόμας Βίζερ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν εντός του Απριλίου και ενδεχομένως να τελειώσουν στις αρχές Μαίου. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο χρόνος έναρξης των συζητήσεων εξαρτάται και από την αξιολόγηση. Αν στηριχτούμε στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το τοπίο θολώνει.

Ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης κανείς δεν μας έκανε σοφότερους. Δικαιολογημένα αφού η συμφωνία για το χρέος εξαρτάται, τουλάχιστον για το ΔΝΤ, από το ύψος των μέτρων που θα ληφθούν από την Ελλάδα και θα συμφωνηθούν από την ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο.

Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε μία και καλή πως δεν πρόκειται να υπάρξει ονομαστική απομείωση του χρέους, δηλαδή «κούρεμα». Εκείνο που θα συμβεί είναι η παράταση της εξόφλησης σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η αύξηση της περιόδου χάριτος για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, η αλλαγή των επιτοκίων σε σταθερά αντί για κυμαινόμενα (όπου υπάρχουν κυμαινόμενα) και τέλος η μείωση των επιτοκίων.

Οι ακριβείς ρυθμίσεις αυτών των παραμέτρων θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε