Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η αποκάλυψη του Στουρνάρα για τα capital controls – Έστειλε αίτημα στους Θεσμούς – Ζητά ανάληψη 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες

Η αποκάλυψη του Στουρνάρα για τα capital controls – Έστειλε αίτημα στους Θεσμούς – Ζητά ανάληψη 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες

– Ο Στουρνάρας αποκάλυψε πως περιμένουν απάντηση από τους θεσμούς για τη χαλάρωση των capital controls
– Σύμφωνα με την πρόταση θα αρθεί η απαγόρευση της αποπληρωμής των δανείων
– Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό
– Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλάει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Επιστολή με προτάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls στους Θεσμούς απέστειλε σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας όπως ανακοίνωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο διοικητής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη Νομισματική Πολιτική, ανέφερε τις προτάσεις που έει υποβάλλει και είναι:

– Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

– Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

– Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Ποσό ίσο με 420 ευρώ + 420 ευρώ που είχε τη δυνατότητα ανά εβδομάδα

-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Η στόχευση αυτών των προτάσεων είναι, όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είναι : η διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων. Αλλά και η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό και ο περιορισμός του σχετικού κόστους.

Ο διοικητής της ΤτΕ, παράλληλα ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών είναι σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν: Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) κκαι των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

Κάτι τέτοιο εξήγησε θα συμβάλει στην γρηγοτέρη εξυπηρέτηση των εππιχιερήσεων ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους ικανότητα κι η εικόνα τους στο εξωτερικό. Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet. Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις τραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές μέσω POS, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι στην χώρα μας είναι περίπου 1,1% του ύψους της συναλλαγής, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ειναι 1,8%.

Σχετικά με την τραπεζική συμμόρφωση σε οδηγίες και συστάσεις ο διοικητής της ΤτΕ έδειξε να είναι ικανοποιημένος από τη δέουσα επιμέλεια που έχουν επιδείξει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε