Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η ΔΕΗ θα φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 1.000 σταθμούς

Η ΔΕΗ θα φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 1.000 σταθμούς

Μπαίνει την αγορά φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων η ΔΕΗ.
Έρχονται 1.000 σταθμοί τα επόμενα δυο με τρία χρόνια, στόχος να γίνουν… 10.000.
Διαβεβαιώσεις στους εργαζόμενους ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.
Υπόσχεση στους καταναλωτές για ευέλικτα προγράμματα και καμία αύξηση στο ρεύμα.

Δυναμική είσοδο στην αγορά της φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση, τα επόμενα 2 – 3 χρόνια, θα δημιουργηθούν 1.000 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθούν 10.000 σταθμοί. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι η εν λόγω αγορά είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και η ΔΕΗ δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία. Για τον λόγο αυτό θα φωνάξει δυνατά παρόν και θα πάρει αυτό που της αναλογεί.

Η κίνηση αυτή της ΔΕΗ εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, για την παροχή κινήτρων σε αυτούς που θα αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα είναι που θα φορτίζονται τα αυτοκίνητα και η ΔΕΗ έρχεται να δώσει την απάντηση.

Στην χθεσινή παρουσίαση του Business plan της ΔΕΗ ο επικεφαλής της επιχείρησης προσπάθησε να δώσει μία ιδιαίτερα θετική πλευρά του θέματος. Έστειλε διαβεβαιώσεις, προς τους εργαζόμενους ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, προς τους πελάτες ότι τα τιμολόγια δεν πρόκειται να αυξηθούν, αλλά αντίθετα θα έρθουν νέα ευέλικτα προγράμματα που θα μειώνουν το τελικό κόστος και προς τους δανειστές και ανταγωνιστές ότι η ΔΕΗ θα τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και θα προχωρήσει την μείωση του πελατολογίου στα επίπεδα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές.

Παράλληλα ο Γ. Στάσσης έδωσε το χρονοδιάγραμμα μετάβασης της ΔΕΗ στην νέα εποχή, με την εξάλειψη της εξάρτησης από τον λιγνίτη και την στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ας δούμε επιγραμματικά τι ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ:

  • Σταμάτησε η κατηφόρα για την επιχείρηση και μέσα σε τέσσερις μήνες:
  • Υπήρξε αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της εταιρείας και την επαναφορά των ταμειακών ροών.
  • Αυξήθηκε η λειτουργική κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 420-470 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2018. Υπολογίζεται πως η επίπτωση των μέτρων του Σεπτεμβρίου θα βελτιώσει κατά €100 εκατ. τη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του έτους.
  • Άρση της «ουσιώδους αβεβαιότητας» από τον ορκωτό ελεγκτή.
  • Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από CCC+ σε Β-.
  • κινήσεις αυτές, σημειώνει η εταιρεία, έθεσαν τα θεμέλια για την έναρξη του

Ο Πρόεδρος της ΔEΗ ανακοίνωσε τους τρεις πυλώνες μέσα από τους οποίους θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια:

  • Εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή, με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.
  • Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.
  • Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση, τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση.

Τέλος ο λιγνίτης

Ο Γ. Στάσσης έδωσε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ που περιλαμβάνει την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023.

Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

  • 2020: Αμύνταιο 1-2
  • 2021: Καρδιά 3-4
  • 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
  • 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Όπως αναφέρει η Επιχείρηση, το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔEΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση και θα υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Δεδομένου ότι η ΔEΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες, σκοπεύει να αναπτύξει  εκεί δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

Στροφή στις ΑΠΕ

Το πλάνο για τη νέα ΔEΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, που θα έλθει με οργανική ανάπτυξη, αλλά και πολλές συνεργασίες.

Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων, με εργαλεία όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα GIS κ.ο.κ.

Ο μετασχηματισμός της Εμπορίας περιλαμβάνει νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα, καθώς και ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις