Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Η Ε.Ε. διαθέτει 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 12 κράτη με το «Sure»- Πόσα αντιστοιχούν στην Ελλάδα

Η Ε.Ε. διαθέτει 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 12 κράτη με το «Sure»- Πόσα αντιστοιχούν στην Ελλάδα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ βάσει του μέσου SURE σε 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για την έβδομη δόση χρηματοδοτικής στήριξης βάσει του μέσου SURE (υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης),, από την οποία εκτός από την Ελλάδα που έλαβε 2,54 δισεκατομμύρια ευρώ, το Βέλγιο έλαβε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η Βουλγαρία 511 εκατομμύρια ευρώ, η Κύπρος 124 εκατομμύρια ευρώ, η Ισπανία 3,37 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία 751 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ, η Λετονία 113 εκατομμύρια ευρώ, η Μάλτα 177 εκατομμύρια ευρώ, η Πολωνία 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ, η Πορτογαλία 2,41 δισεκατομμύρια ευρώ και η Εσθονία 230 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μέσου SURE, ενώ οι άλλες δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη επωφεληθεί από τα δάνεια του συγκεκριμένου μέσου. Αυτά τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν ξαφνικές αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης μετά την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν θεσπίσει ως απάντηση στην πανδημία κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων.

Συνολικά η ΕΕ έχει χορηγήσει σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια back-to-back.

Συνολικά, 19 κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να λάβουν συνολική χρηματοδοτική στήριξη 94,3 δισεκατομμύρια ευρώ βάσει του SURE, μετά από έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ, βάσει πρότασης της Επιτροπής. Οι χώρες μπορούν ακόμη να υποβάλουν αιτήματα για να λάβουν οικονομική υποστήριξη βάσει του SURE, το οποίο έχει συνολική ισχύ έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις