Οικονομία

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου είναι ένα βήμα πιο κοντά να πραγματοποιηθεί

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο έρχεται ολοένα και πιο κοντά, καθώς κλιμάκια της ΑΔΜΗΕ και της EETC (Egyptian Electricity Transmission Company), συναντήθηκαν και συζήτησαν τεχνικά θέματα. Στη συνάντηση βρισκόντουσαν και οι επικεφαλής των διαχειριστών, Μάνος Μανουσάκης και Sabah Mohamed Mashaly αντίστοιχα.

Τα τεχνικά θέματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, συζητήθηκαν σήμερα Τετάρτη (13.4.2022) από τους διαχειριστές, καθώς από αύριο Πέμπτη (14.4.2022) θα έχουν ενημερωτικές επαφές από κοινού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη.

Σημειώνεται πως αυτή η συνάντηση, πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μεταξύ των διοικήσεων του ΑΔΜΗΕ και του EETC, η οποία ισχυροποιεί την ήδη εποικοδομητική συνεργασία που έχουν ξεκινήσει οι δύο πλευρές τον τελευταίο χρόνο για την προετοιμασία του μεγάλου ενεργειακού έργου.

Οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο CEOs και συστάθηκε ομάδα εργασίας για την προετοιμασία της νέας διεθνούς διασύνδεσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Διαχειριστές έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης καθώς και Σύμφωνο Συνεργασίας για την εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας.

Η κοινή ομάδα εργασίας έχει ετοιμάσει τα προπαρασκευαστικά έγγραφα (Scope of Work και Agreement on Terms of Reference for a Feasibility Study) που είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία θα καθορίσει τη βέλτιστη τεχνικο-οικονομική λύση για την υλοποίηση της νέας διασύνδεσης.

Ενδεικτική της επιταχυνόμενης συνεργασίας των δύο χωρών είναι και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης τον Φεβρουάριο του 2022 μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom και της Telecom Egypt, με αντικείμενο την εξέταση λύσεων για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τα επόμενα βήματα για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση

Το αμέσως επόμενο βήμα στη συνεργασία των δύο Διαχειριστών είναι η ανάθεση της Μελέτης Σκοπιμότητας σε κορυφαία διεθνώς συμβουλευτική εταιρεία κοινής αποδοχής.

Όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο Διαχειριστές, θα εξεταστεί ως βασικό σενάριο η πρόταση έργου της Elica Group, μέλους του Ομίλου Κοπελούζου.

Με την ολοκλήρωση της Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα προσδιοριστούν επακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (όδευση, ισχύς, μήκος κ.λπ.) και η νέα διασύνδεση θα μπορεί πλέον να ενσωματωθεί στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς που καταρτίζουν οι Διαχειριστές.

Οι δύο Διαχειριστές έχουν συμφωνήσει επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το έργο.
Στα επόμενα βήματα για την ωρίμανση της νέας διασύνδεσης είναι η διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και θα προσδιορίζει κρίσιμες λειτουργικές και επιχειρησιακές παραμέτρους του έργου.

Πέρα από τη συμμετοχή του ως ο Διαχειριστής ενός εκ των δύο διασυνδεόμενων χωρών, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και μετοχικά στη νέα διασύνδεση, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς, ενώ εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνει μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και θα καταρρίψει νέα παγκόσμια ρεκόρ.

Πολλαπλά τα οφέλη της νέας διασύνδεσης

Η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση των δύο χωρών στους διεθνείς ενεργειακούς χάρτες και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού τόσο σε διακρατικό όσο και σε διηπειρωτικό επίπεδο, σε μία περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Επιπλέον, το νέο έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά:

  • στη μείωση του ενεργειακού κόστους
  • στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη των στόχων του “Fit for 55”
  • στη μείωση της εξάρτησης των δύο χωρών από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα

Τη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων ανέδειξε πριν από λίγες ημέρες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος τόνισε ότι «οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και πρόκειται να μετατρέψουν τη χώρα μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Ιταλό ομόλογό του, Adolfo Urso, για την ενίσχυση της συνεργασίας στη βιομηχανική πολιτική, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καινοτομία
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Άλμα στους βασικούς δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street μετά τη συμφωνία Κίνας – ΗΠΑ για αναστολή δασμών
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και των άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη έως την Τετάρτη
The Wall Street entrance
EY Ελλάδος και DefencEduNet συνεργάζονται για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων στον τομέα της άμυνας
Το δίκτυο DefencEduNet θα συνδράμει στην ευθυγράμμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας και θα ενισχύσει κοινά projects έρευνας και ανάπτυξης
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του DefencEduNet, Αναστάσιος Ροζολής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, Γιώργος Παπαδημητρίου