Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Η μάχη του προϋπολογισμού

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Παρουσία του Πρωθυπουργού ξεκίνησε η συζήτηση του προυπολογισμού του 2010, του πρώτου της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννης Κουτσούκος  είπε πως η  νέα Κυβέρνηση, “βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πολλαπλά ελλείμματα που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας μας και απειλούν  να ακυρώσουν όλες τις κατακτήσεις του Ελληνικού λαού και να υποθηκεύσει το μέλλον της νέας γενιάς”.
Η σύνταξη του προυπολογισμού, είπε, γίνεται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικά περιβάλλον , ενώ “έχει μεταβατικό χαρακτήρα, όχι μόνο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντάχθηκε, αλλά γιατί του χρόνου τέτοια εποχή θα συζητούμε σε διαφορετική βάση, μετά τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν μέσα στο 2010”.
«Διαλέγουμε» τόνισε «το δύσκολο δρόμο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ  ότι χρέωσε τη χώρα κατά 100 δις βύθισε την ελληνική οικονομία στην ύφεση. 

Ο εισηγητής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, είπε πως «το πρόβλημα στην οικονομία δεν έχει χρώμα είναι εθνικό και ως τέτοιο οφείλουμε να το δούμε». Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τον κάλεσε «να διορθώσει ένα ιστορικό λάθος των κυβερνήσεων σας, που είναι το χρέος, που είναι «αποπαίδι» του ΠΑΣΟΚ. Το χρέος έχει ονοματεπώνυμο” είπε, προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. 
Ο κ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα κι ότι κρατά διπλά βιβλία κι επιδίδεται σε λογιστικές αλχημείες, ενώ μίλησε για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Πυρά κατά της Κυβέρνησης για τον προυπολογισμό του 2010 εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας πως ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23ης Δεκεμβρίου με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

 
Η κυβέρνηση επιλέγει πιο γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, θέτοντας φιλόδοξο στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα εξαγγέλλει και επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
 
Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2010 τίθεται πλέον στο 8,7% του ΑΕΠ από 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010 και έναντι 12,7% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος.
 
Πρόκειται για μια προσαρμογή της τάξης των 4 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, αντί 3,6% που προέβλεπε το αρχικό πλάνο.
 
Ο νέος στόχος απαιτεί την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, πέραν των αρχικών στόχων, από την αύξηση των εσόδων και την εξοικονόμηση των δαπανών, μέσα από το πακέτο των συμπληρωματικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε