Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει ανησυχία σε εμπόριο και τουρισμό – Ψυχραιμία συνιστά το ΥΠΟΙΚ

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει ανησυχία σε εμπόριο και τουρισμό – Ψυχραιμία συνιστά το ΥΠΟΙΚ

Ψύχραιμα αντιδρούν για την ώρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τον νέο κίνδυνο που προέκυψε και ακούει στο όνομα μετάλλαξη Όμικρον. Επισήμως δηλώνουν ότι δεν έχουν να σχολιάσουν τίποτε απολύτως και θα πρέπει πρώτα να αποφανθεί η επιστήμη επί και εν συνεχεία να λάβουν τον λόγοι οι πολιτικοί.

Επισημαίνουν ότι επί του παρόντος δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά είναι όπως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εφόσον χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση, αυτό θα συμβεί. Πάντως κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Βέβαια δηλώνει σε όλους τους τόνους, ότι εφόσον απαιτηθεί η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Πιο μεγάλη ανησυχία για την ώρα υπάρχει στις επιχειρήσεις και κυρίως στις εμπορικές και τις τουριστικές.

Για το λιανικό εμπόριο, μία πρώτη αποτίμηση από την Black Friday περίοδο, ήταν ότι οι πωλήσεις ήταν μεν μεγαλύτερες από πέρυσι αλλά αρκετά χαμηλότερες από αυτές του 2019. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο τζίρος κινήθηκε περίπου στα περίπου 300 εκατ., ενώ πέρυσι ήταν στα 280 εκατ. και το 2019 στα 380 εκατ.

Οι προσδοκίες ήταν για λίγο ψηλότερα, αλλά όπως εκτιμούν οι έμποροι τα μέτρα για την πανδημία και η επιστροφή του φόβου, είτε λόγω covid είτε λόγω ακρίβειας φρέναρε τους καταναλωτές.

Το επόμενο στοίχημα για το εμπόριο είναι η περίοδος των εορτών, στην οποία οι επιχειρηματίες δίνουν μεγάλο βάρος. Το πρώτο που εύχονται είναι να είναι ανοικτοί και το δεύτερο να μην αφήσει τα σημάδια της η νέα μετάλλαξη, έτσι ώστε οι καταναλωτές να βγουν να ψωνίσουν.

Από την άλλη πλευρά οι τουριστικοί παράγοντες, ειδικά όσοι έχουν εμπλοκή με τον χειμερινό τουρισμό, ανησυχούν περισσότερο, δεδομένου ότι τα τελευταία δύο χρόνια δούλεψαν ελάχιστα.

Οι παράγοντες της αγοράς δηλώνουν ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και πλέον η ευχή όλων, είναι αφενός η νέα μετάλλαξη να αποδειχθεί σύντομα ότι δεν δημιουργεί σοβαρά επιπλέον προβλήματα και αφετέρου αυτό να είναι τόσο πιστευτό, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να προγραμματίσουν τις χειμερινές τους διακοπές.

Να σημειωθεί ότι ο χειμερινός τουρισμός στηρίζεται στην συντριπτική του πλειοψηφία σε Έλληνες ταξιδιώτες και αυτό ως εκ τούτου περιορίζει σημαντικά την δεξαμενή των υποψήφιων πελατών.

Όμως το πρόβλημα, λόγω της πανδημίας, των αυξημένων κρουσμάτων και της μετάλλαξης Δέλτα, δεν αγγίζει μόνο τους χειμερινούς προορισμούς, αλλά και τα ξενοδοχεία πόλης. Την περίοδο των εορτών παραδοσιακά αρκετοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται τις μεγάλες πόλεις, είτε για ψώνια, είτε απλά για διασκέδαση, είτε για να συναντήσουν συγγενείς και φίλους.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν πληγεί σημαντικά λόγω της μη πραγματοποίησης συνεδρίων και γενικά εκδηλώσεων από επιχειρήσεις, οργανισμούς κ.α. Επίσης έχουν περιοριστεί σημαντικά τα επαγγελματικά ταξίδια.

Η αβεβαιότητα αυτή έρχεται να προστεθεί σε κάτι απολύτως βέβαιο όμως, όπως είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος που από το 25% που αντιπροσώπευε σε σχέση με το συνολικό λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευθεί  στο 40%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις