Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομοκρατεί ξανά αγορές και επενδυτές – Σημαντικές απώλειες σε μετοχές και πετρέλαιο

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομοκρατεί ξανά αγορές και επενδυτές – Σημαντικές απώλειες σε μετοχές και πετρέλαιο

Η ανησυχία επέστρεψε εκ νέου στις αγορές με αποτέλεσμα για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση χθες, η πρώτη ήταν την Παρασκευή, τόσο οι τιμές των μετοχών στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όσο και το πετρέλαιο να σημειώσουν σημαντικές απώλειες, έστω και αν προς το τέλος, οι απώλειες αυτές μετριάστηκαν μερικώς.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι ανησυχούν εκ νέου θεωρώντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, εκτός από υγειονομικές και βέβαια στην οικονομία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι η νευρικότητα στις αγορές μπορεί να σχετίζεται σε ένα βαθμό και στο γεγονός ότι πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς και οι διαχειριστές θέλουν να γράψουν τις καλές τους επιδόσεις και ως εκ τούτου προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Κυριακή ότι ο ίδιος περιμένει νέο ρεκόρ στα κρούσματα της Covid-19 αυτό τον χειμώνα και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση για να προστατευτούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται εξάλλου σε διάγγελμα του σήμερα να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη ραγδαία εξάπλωση της όμικρον.

Έτσι λοιπόν χθες, πρώτη ημέρα της εβδομάδος, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, έκλεισαν με σημαντική πτώση, απόρροια του ότι οι επενδυτές ανησυχούν από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο Dow Jones υποχώρησε 433 μονάδες ή 1,23%, υπό το βάρος των σημαντικών απωλειών σε μετοχές ότι αυτές της Boeing, της Goldman Sachs και της American Express. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,14%, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,24%.

O S&P 500 έχει υποχωρήσει 3,01% στη διάρκεια των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στην χειρότερη τριήμερη πτώση από το Σεπτέμβριο.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς πλησιάζουν οι εορτές των Χριστουγέννων με τα κρούσματα στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα 156.000, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

Σημαντικές ήταν και οι απώλειες για τις τιμές των πετρελαϊκών μετοχών μετά τη βουτιά των τιμών πετρελαίου 4%, που ενδοσυνεδριακά ήταν και μεγαλύτερη, με τις μετοχές των Devon Energy και Exxon Mobil να υποχωρούν 2,4% και 1,5% αντίστοιχα.

Η καθοδική πορεία της αγοράς αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα για το εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα οδηγήσει ξανά σε περιοριστικά μέτρα και σε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αναφέρει ο Τζιμ Πόλσεν, στρατηγικός αναλυτής της Leuthold Group, ο οποίος ανησυχεί μήπως οι ρευστοποιήσεις οδηγήσουν το δείκτη S&P 500 κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων.

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από τις δηλώσεις του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζόε Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν «Build Back Better» ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αμερικάνικου αργού πετρελαίου σημείωσε πτώση 3% στα 68,61 δολάρια, το Brent είχε και αυτό σημαντικές απώλειες αλλά κατάφερε να μείνει πάνω από τα 70 δολάρια, ενώ και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.794 δολάρια η ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,42% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1275 δολάρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις