Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Νέα Υόρκη «αυτοκράτειρα» της παγκόσμιας οικονομίας με δεύτερο το Λονδίνο

Η Νέα Υόρκη «αυτοκράτειρα» της παγκόσμιας οικονομίας με δεύτερο το Λονδίνο

Η Νέα Υόρκη παραμένει το κορυφαίο οικονομικό κέντρο στον κόσμο. Το Λονδίνο διατηρεί τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τον δείκτη «Global Financial Centres» (Παγκόσμια Οικονομικά Κέντρα), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου.

Η Νέα Υόρκη κράτησε άνετα τα σκήπτρα του κορυφαίου οικονομικού κέντρου στον πλανήτη, με το Λονδίνο να παραμένει στη δεύτερη θέση και να κερδίζει κάποιο έδαφος, αλλά και να αντιμετωπίζει σκληρότερη μάχη με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ για τη θέση του.

Σύμφωνα με τον δείκτη «Global Financial Centres» (Παγκόσμια Οικονομικά Κέντρα), που γνωστοποιήθηκε την Πέμπτη (28.09.2023), η Νέα Υόρκη διατηρήθηκε στην πρώτη θέση που κρατά από τον Σεπτέμβριο 2018 οπότε και είχε εκθρονίσει το Λονδίνο.

Η αμερικανική μεγαλούπολη παραμένει με διαφορά στην κορυφή, καθώς συγκεντρώνει 763 μονάδες στις έρευνες για 147 παράγοντες, οι οποίες καλύπτουν 121 πόλεις και παρέχονται από τρίτα μέρη, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ.

Η εμβληματική Wall Street στη Νέα Υόρκη:

Το Λονδίνο μείωσε ελαφρώς τη διαφορά με τη Νέα Υόρκη, συγκεντρώνοντας 744 μονάδες, κάτι το οποίο είναι πιθανόν να φέρει ανακούφιση εκεί, δεδομένων των ανησυχιών για την ανταγωνιστικότητα μετά το Brexit, αφού εταιρείες υψηλού προφίλ, όπως η βρετανική σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ) Arm Holdings, αποφάσισαν να εισαχθούν στη Νέα Υόρκη.

Η Σιγκαπούρη ωστόσο βρίσκεται τώρα μόνον δύο μονάδες πίσω από το Λονδίνο, στις 742, αλλά και μία μόνον μονάδα μπροστά από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, κάτι το οποίο δείχνει ότι εντείνεται η μάχη για τη δεύτερη θέση.

Ο δείκτης αυτός καταρτίζεται κάθε έξι μήνες από τη δεξαμενή σκέψης Z/Yen, που έχει έδρα στο Λονδίνο, και το China Development Institute.

Το Λονδίνο με τον Big Ben: 

«Οι πόλεις στις ΗΠΑ είχαν πολύ καλές αποδόσεις, με πέντε αμερικανικές πόλεις να βρίσκονται στις πρώτες 10 θέσεις, πράγμα που αντανακλά την δύναμη της αμερικανικής οικονομίας», σύμφωνα με την έρευνα.

Σε αυτήν προστίθεται ότι η Νέα Υόρκη διατήρησε το προβάδισμά της σε ξεχωριστές κατατάξεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), ακολουθούμενη από το Λονδίνο, το οποίο ξεπέρασε το Σαν Φρανσίσκο.

πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις