Δευτέρα, 6 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η οικονομία, ο Παναθηναϊκός, η τουρκική «εισβολή» και τα ερωτηματικά για …τα μαγικά του χρυσού που επιστρέφει

Η οικονομία, ο Παναθηναϊκός, η τουρκική «εισβολή» και τα ερωτηματικά για …τα μαγικά του χρυσού που επιστρέφει
Φωτογραφία-iStock

Κουίζ: Τι σχέση έχει ο Παναθηναϊκός, ο Ερντογάν και το …ΥΠΕΞ / ΥΠΟΙΚ; Kάποιες από τις τελευταίες εικόνες του 2023 δίνουν την απάντηση σ’ αυτό το περίεργο κουίζ. Όλοι, πιθανώς, θα θυμούνται εκείνη την ημέρα που ο Ερντογάν πατούσε το πόδι του στην Αθήνα και μετά τις επίσημες συναντήσεις πήγε στην πρεσβεία της χώρας του.

Εκεί, λίγο πριν διαβεί το κατώφλι του όμορφου νεοκλασικού που στεγάζεται η πρεσβεία, έγινε κάτι που δεν συνηθίζεται. Ο κ. Αταμάν (προπονητής του ΠΑΟ στο μπάσκετ) περίμενε τον Ερντογάν λίγο πριν τα σκαλιά. Γύρω τους δεκάδες άνδρες της ασφάλειας του Ερντογάν αλλά αυτό που ήταν φυσικό να συμβεί όταν ο Αταμάν υποδέχθηκε τον Ερντογάν, δηλαδή να μπουν στο κτήριο, δεν συνέβη.

Αντίθετα, οι δύο άντρες σε ένα κλίμα μεγάλης οικειότητας συνέχιζαν να μιλάνε στο πεζοδρόμιο για αρκετά λεπτά «εκτεθειμένοι» στις κάμερες, που η ασφάλεια του Ερντογάν είχε επιτρέψει παραδόξως να είναι τόσο κοντά ώστε να καταγράφουν την μακράς διάρκειας σκηνή, η οποία βέβαια συνεχίσθηκε μέσα στο κτήριο. Αυτή η μακράς διάρκειας συνομιλία έξω από το κτήριο, αφού και οι δύο μπήκαν μετά στο μέσα, μας φάνηκε παράξενη γιατί «φώναζε» ότι ήταν μελετημένο να καταγραφεί από τις κάμερες.

Οι μέρες πέρασαν και μείς είχαμε μείνει με την απορία αυτής της συνάντησης για τις κάμερες.

Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι και πάλι ο Παναθηναϊκός, αυτή την φορά ο «ποδοσφαιρικός» Παναθηναϊκός, διώχνει τον Γιοβάνοβιτς στην μέση της χρονιάς, αυτόν που έκανε ομάδα τον ΠΑΟ και φέρνει στην θέση του τον Φατίχ Τερίμ, ένα άλλο μεγάλο προπονητικό όνομα της Τουρκίας.

Και τότε οι απορίες… λύθηκαν.

Η διπλωματία του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ φαίνεται ότι έχει αναλάβει να δώσει συνέχεια στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Και ο Παναθηναϊκός μπασκετικός και ποδοσφαιρικός αποκτούν πλέον ρόλο, εξω-γηπεδικό μεν, αλλά …ρόλο.

Να μαντέψουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια; Μάλλον είναι εύκολη «μαντεψιά», αν και ασφαλώς, δεν θα αφορά πλέον, ούτε το ποδόσφαιρο, ούτε το μπάσκετ, αλλά μεγάλες επιχειρηματικές «πρωτοβουλίες».

Αυτά για την ειρηνική «εισβολή» της Τουρκίας στην Ελλάδα. Αναμένουμε την συνέχεια, αν και όσοι έχουν «αυτιά» στο ΥΠΕΞ και το ΥΠΟΙΚ, θα ξέρουν ασφαλώς πολύ περισσότερα.

Και ίσως χαμογελάνε μαζί μας διαβάζοντας αυτές τις γραμμές.

Τα παράδοξα του χρυσού που «ξαναζωντάνεψε»

Ας πάμε όμως σε ένα άλλο ενδεικτικό «διεθνές» οικονομικό θέμα του 2023 και του 2024: τι συμβαίνει με τον χρυσό;

Το παράδοξο με τον χρυσό είναι ότι, είτε ανεβαίνει, είτε πέφτει το δολάριο, ο χρυσός μένει σχεδόν σταθερά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πάνω από 2.000 δολάρια η ουγκιά. Και πάντα σε ετοιμότητα για κινήσεις προς τα πάνω.

Το επιπλέον παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι το τελευταίο πεντάμηνο παρατηρείται σταθερή και σημαντική έξοδος κεφαλαίων από τα ETF χρυσού, η δολαριακή τιμή του συνεχίζει να διατηρεί την προαναφερθείσα τάση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το «λογικό» στην σχέση δολαρίου – χρυσού, μετά την απαγκίστρωση του δολαρίου από τον χρυσό τον Αύγουστο του 1971 (ακύρωση της συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς), είναι ότι όταν το δολάριο ισχυροποιείται ο χρυσός θα έπρεπε να διολισθαίνει και όταν το δολάριο «πέφτει» ο χρυσός ανατιμάται (σε δολάρια).

Αυτή η «λογική» έχει να κάνει με την πεποίθηση των αγορών ότι ο χρυσός, παρά τα όσα συνέβησαν το 1971, έχει μία ελαστική αλλά συνδεδεμένη με το δολάριο σχετική σχέση.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι οι επενδύσεις σε χρυσό μέσω των ETF χρυσού, οδηγούν την τιμή του υψηλότερα όταν αυξάνονται (οι επενδύσεις σε ETF χρυσού) και την «ρίχνουν» όταν μειώνονται.

Το παράδοξο όμως είναι ότι και οι δύο «λογικές» που ίσχυαν για δεκαετίες αμφισβητούνται πλέον στην πράξη.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή τιμή του χρυσού εξακολουθεί να «ορίζεται» καθημερινά στα δύο χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Πως να εξηγήσει κανείς κατά συνέπεια αυτό που συμβαίνει;

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ποικίλουν και οι οριακές τιμές που δίνουν στις κινήσεις χρυσού το 2024 είναι ενδεικτικές της αμηχανίας τους. Δίνουν ως κατώτατη τιμή τα 1800 δολάρια ανά ουγκιά και ως ανώτατη τα …2250 δολάρια.

Τα στοιχεία των τιμών προέρχονται από δημοσίευμα προβλέψεων για το 2024 της Handelsblatt (Heraeus, Wisdom Tree, MUFG, Commerzbank και UBS).

Το άλλο ενδιαφέρον παράδοξο που μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς συγκρίνοντας τις τιμές είναι ότι ακόμα και σε Ευρώ η τιμολόγηση του χρυσού διατηρεί παρεμφερή τάση, είτε το Ευρώ ακριβαίνει έναντι του δολαρίου είτε «πέφτει».

Και αυτό καταγράφεται με εμφανή τρόπο στην τιμολόγηση της χρυσής λίρας Αγγλίας στους καταλόγους της Τράπεζας της Ελλάδος…

Είναι φυσικό να περιμένει κανείς ότι οι διακυμάνσεις στην τιμολόγηση του χρυσού θα επηρεασθούν τόσο από την άνοδο ή μείωση των επιτοκίων, όσο και από τα συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων στα οποία τιμολογείται.

Όμως το ότι επηρεάζονται, σύμφωνα με την πρόσφατη εμπειρία, δεν σημαίνει ότι «καθορίζονται», αλλά μόνο ότι επηρεάζονται καθώς η τιμολόγησή του είτε σε δολάρια είτε σε ευρώ έχει μία τάση με σκαμπανεβάσματα μεν, αλλά σε τελική ανάλυση ανοδική. Ειδικά από τότε που εμφανίσθηκε ξανά στο παζάρι της παγκόσμιας οικονομίας ο πληθωρισμός.

Και εδώ ερχόμαστε στο τελευταίο παράδοξο

Η γενικά ανοδική τάση του χρυσού δεν έχει ανατραπεί ούτε από την πτωτική εξέλιξη του ονομαστικού πληθωρισμού (ΔΤΚ)…

Εδώ θα σταματήσουμε την καταγραφή των παράδοξων της πορείας της τιμής του χρυσού.

Και θα επανέλθουμε σε επόμενη ευκαιρία με περισσότερα και ίσως πιο ενδιαφέροντα στοιχεία και εκτιμήσεις.

Για όσους όμως ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα «οδηγό» κατανόησης της λογικής του θα ήταν χρήσιμο να ξαναγυρίσουν στην δεκαετία του 70’.

Γιατί η «πηγή» αυτής της τάσης ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην 15η Αυγούστου του 1971.

Απλά το ποτάμι μέσα από το οποίο κυλάει και διαμορφώνεται, αποκτάει μεγαλύτερη ή μικρότερη ταχύτητα μέσα από τις «περιπέτειες» της δεκαετίας του 90’, της κρίσης του 2008 και του 2020…

* Τα Οικονοκλαστικά θέλοντας να ακούσουν τον αντίλογο στα όσα δημοσιεύονται στην στήλη αυτή, βάζει στην διάθεση των αναγνωστών του μια ηλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια: oikonoklastika@gmail.com. Τα σχόλια για προφανείς λόγους θα πρέπει να είναι σύντομα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις