Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Η παράκαμψη του Σουέζ βάζει «φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Φόβοι ότι έρχονται αυξήσεις και στην αντλία

Η παράκαμψη του Σουέζ βάζει «φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Φόβοι ότι έρχονται αυξήσεις και στην αντλία

Μία ανάσα από τα 80 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε χθες το απόγευμα το Brent μετά την ανησυχία που έχει προκληθεί στις διεθνείς αγορές, μετά από τις αποφάσεις που παίρνουν η μία με την άλλη εταιρίες κολοσσοί να αλλάξουν θαλάσσια διαδρομή, αποφεύγοντας το Σουέζ, φοβούμενοι τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης μετά τα τελευταία περιστατικά με επιθέσεις σε πλοία.

Έντονα ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του φυσικού αερίου, που βρέθηκε να κερδίζει μέχρι και 8% στα 37 ευρώ η MWh, βάζοντας τέλος σε ένα πτωτικό σερί που έφτασε την τιμή λίγο πάνω από τα 30 ευρώ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι η απόφαση από τον πετρελαϊκό κολοσσό BP να σταματήσει όλες τις αποστολές πετρελαιοφόρων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας καθώς οι μαχητές Χούτι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων. «Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων ζήτησαν να αποφύγουν την περιοχή επικαλούμενοι το πρόσφατο κύμα επιθέσεων από τους μαχητές Χούτι.

Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, αναγκάζοντάς τα να ακολουθήσουν την εκτεταμένη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Αυτό επιμηκύνει τα ταξίδια κατά χιλιάδες μίλια, προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις φορτίου και έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα έξοδα καυσίμων. Επιπλέον, αυτή η περίσταση αυξάνει τη ζήτηση για πλοία.

Η πορεία των διεθνών τιμών θυμίζει τρενάκι του τρόμου, αφού την περασμένη εβδομάδα η τιμή του Brent ήταν στα 70 δολάρια και χθες βρέθηκε κοντά στα 80 δολάρια, μία απόσταση κοντά στα 10 δολάρια ή 15%. Ωστόσο κάτι οι εκτιμήσεις της FED, κάτι οι παράπλευρες συνέπειες από τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή εκτόξευσαν και πάλι την διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στη αντλία ο καθοδικός κύκλος ολοκληρώθηκε και ξεκινάει ένας νέος με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Μία εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική για την αγορά των υγρών καυσίμων και τους καταναλωτές.

Στο εσωτερικό ήδη ξεκίνησαν δειλά να εμφανίζονται κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών στα πρατήρια, από το σαββατοκύριακο, ως επί των πλείστων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και αναμένεται τις επόμενες ημέρες αυτό να γενικευτεί.

Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι οι τιμές στην λιανική διαμορφώνονται με βάση αυτές που υπήρχαν στις διεθνείς αγορές, κατά μέσο όρο, τέσσερις ημέρες πριν, γίνεται κατανοητό ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με τιμές υψηλότερες από τις σημερινές και αυτό που μένει να δούμε, είναι πόσο υψηλότερες θα είναι.

Σύμφωνα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενες αυξήσεις θα είναι 4 με 5 λεπτά το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι σε μέσα επίπεδα παντού στην Ελλάδα η τιμή για την βενζίνη θα είναι πάνω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και για το diesel κίνησης στην περιοχή του 1,6 ευρώ ή και λίγο ψηλότερα.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις