weather-icon °C AΘΗΝΑ

Η Βαβέλ των δανειστών, ανάχωμα στην αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων

Η Βαβέλ των δανειστών, ανάχωμα στην αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων

Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθειά της η ελληνική κυβέρνηση έχει μεν την Κομισιόν, αλλά οι υπόλοιποι είναι από αρνητικοί έως διστακτικοί. Η Γερμανία, που επηρεάζει την Ευρωζώνη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, το ΔΝΤ δείχνει μάλλον αρνητικό επί της αρχής, όπως και ΕΚΤ και ESM, ενώ άγνωστο είναι το πως θα αντιδράσει το Eurogroup σε μία ενδεχόμενη πρόταση παράτασης ή αναστολής εφαρμογής του μέτρου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κατάργηση του μέτρου μάλλον δεν υπάρχει καν ως σκέψη στο τραπέζι. Άρα το σενάριο είναι παράταση ή μερική αλλαγή πλάνων (μειώσεις σε δόσεις).
Από σήμερα όλες οι πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου εκεί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Οι διαφορετικές γραμμές στο φλέγον μέτωπο της περικοπής των συντάξεων φάνηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από τη μία πλευρά, η Κομισιόν φέρεται να στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι συζητάει ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής του μέτρου ή εφαρμογής του σε δόσεις, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συντάσσονται με το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι το νέο ψαλίδι έως 18% πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά, γιατί αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο.
Η διάσταση απόψεων στους κόλπους του κουαρτέτου αναμένεται να καταγραφεί και στο σημερινό πρώτο ραντεβού των επικεφαλής των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης μακριά από τα αδιάκριτα μάτια

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10.00 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει την επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, και το ακανθώδες ζήτημα των συντάξεων θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.
Το ΔΝΤ μετέχει ως σύμβουλος με βαρύνοντα λόγο στις αγορές αλλά χωρίς τη δύναμη επιβολής της άποψής του, όπως συνέβαινε στη μνημονιακή περίοδο.

Μειώσεις συντάξεων σε δόσεις;

Σε μία προσπάθεια συμβιβασμού θέσεων από την πλευρά των θεσμών, το τελευταίο σενάριο φέρνει στο προσκήνιο ενδεχόμενες μειώσεις των συντάξεων σε δόσεις.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι συμφωνημένες και προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και σε βάθος διετίας. Μια τέτοια επιλογή, δίνει την ανάσα που επιζητεί το Μαξίμου ώστε να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες χωρίς να έχουν κοπεί οι συντάξεις, μεταφέροντας την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές.

Τα τεχνικά κλιμάκια κατά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης (πλην Χρυσής Αυγής), εισέπραξαν το μήνυμα ότι όλα τα κόμματα τάσσονται κατά της μείωσης των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντέκλαν Κοστέλο άνοιξε παράθυρο για την επιβολή μικρότερης μείωσης στις συντάξεις (π.χ. να κοπεί το 2019 το μισό της προσωπικής διαφοράς και να επανεξεταστεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια), ενώ απέρριψε την ακύρωση του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο πιθανότατα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τον Νοέμβριο, ενώ είναι πιθανό να παραταθεί η αγωνία μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019. Οι επικεφαλής των δανειστών θα βάλουν επίσης στο μικροσκόπιό τους την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τα εργασιακά, τα ενεργειακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, την επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, θέματα Δικαιοσύνης κ.ά. Λίγες ώρες προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή, αναμένεται να έχουν ακόμα ένα ραντεβού με τους κυρίους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη.

Του Θανάση Παπαδή

#TAGS MM