Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ινστιτούτο ifo: Περισσότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους

Ινστιτούτο ifo: Περισσότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους

Ελαφρώς περισσότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου ifo.

Ο δείκτης ο οποίος μετρά τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων στη Γερμανία σε σχέση με την πολιτική τιμών την οποία θα ακολουθήσουν αυξήθηκε στις 18,0 μονάδες τον Νοέμβριο, από 15,4 μονάδες τον Οκτώβριο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στους παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και στους χονδρέμπορους, όπου ο δείκτης σκαρφάλωσε από 21,5 μονάδες στις 28,3 μονάδες.

Στους τομείς που σχετίζονται με τους καταναλωτές, ωστόσο, οι προσδοκίες για τις τιμές συνέχισαν να μειώνονται.

Στους λιανοπωλητές τροφίμων, το ισοζύγιο μειώθηκε από 40,7 μονάδες σε 34,2 μονάδες, στους λοιπούς λιανοπωλητές από 28,2 μονάδες σε 27,7 μονάδες και στους παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονται με τους καταναλωτές από 29,3 μονάδες σε 25,5 μονάδες. “Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται”, λέει ο Τίμο Βόλμερχοϊζερ (Timo Wollmershäuser), επικεφαλής των προβλέψεων του ifo.

“Είναι πιθανό ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και πάλι προσωρινά σε περίπου 4% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φαινόμενο της βάσης. Πέρυσι, οι τιμές του φυσικού αερίου στον δείκτη τιμών καταναλωτή μειώθηκαν απότομα, καθώς η κυβέρνηση κάλυψε το κόστος των λογαριασμών του Δεκεμβρίου των πολιτών. Όμως ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 3% ήδη από τις αρχές του επόμενου έτους”, προσθέτει ο Βόλμερχοϊζερ.

Στη μεταποίηση, επίσης, λιγότερες επιχειρήσεις επιθυμούν να αυξήσουν τις τιμές τους- ο δείκτης μειώθηκε από 5,8 μονάδες σε 2,5 μονάδες. Οι προσδοκίες για τις τιμές των αυτοκινητοβιομηχανιών ειδικότερα μειώθηκαν απότομα, από 30,6 μονάδες σε 10,2 μονάδες. Στις κατασκευές, η πτωτική τάση των τιμών επιβραδύνθηκε κάπως, με τις προσδοκίες τιμών να αυξάνονται από μείον 9,2 μονάδες σε μείον 4,8 μονάδες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις