Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των αποζημιώσεων για τους πληγέντες

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των αποζημιώσεων για τους πληγέντες

Ξεκινάει από σήμερα η διαδικασία για την χορήγηση των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, κυρίως στον κάμπο της Θεσσαλίας, αλλά και την περιοχή του Πηλίου.

Την ώρα αυτή ξεκινάει και ένας αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να καλύψει το κόστος των καταστροφών από την κακοκαιρία στην Θεσσαλία, το οποίο με πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμη ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα των καταστροφών και των αναγκών προς αποζημίωση, αφού ακόμη δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά και πολλές περιοχές πνίγονται ακόμη στις λάσπες.  

Η αρχή θα γίνει σήμερα, όπου θα είναι ανοικτή η πρόσβαση στην πλατφόρμα της κρατικής αρωγής (arogi.gov.gr), ώστε να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ώστε να λάβουν τα πρώτα χρήματα, μέσω του πακέτου μέτρων που έχει ανακοινωθεί.

Οι ζημιές είναι σε πολλά επίπεδα, κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, επιχειρήσεις, έργα υποδομής και όπως είναι φυσικό τα χρήματα που θα απαιτηθούν είναι πάρα πολλά και πολύ δύσκολα μπορεί να σηκώσει το βάρος ο κρατικός προϋπολογισμός.

Προσπάθεια στήριξης από την Ευρώπη

Η προσπάθεια για την εξεύρεση των κονδυλίων ξεκινάει από αύριο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει στο Στρασβούργο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, όπου και θα έχει συνάντηση με την με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πρόσθετη ευρωπαϊκή στήριξη για τις καταστροφές από τις πλημμύρες που ακολούθησαν τις πυρκαγιές το κόστος των οποίων σύμφωνα με ευρωπαϊκό οργανισμό έχει αποτιμηθεί στο 1,6 δις. ευρώ.

Θα πρέπει να υπολογιστεί στο συνολικό κόστος και οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, με το ποσό να είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμη πηγή, είτε από εθνικά κονδύλια, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το κόστος και η αποζημιώσεις που θα δοθούν δεν θα επηρεάσουν μόνο τον προϋπολογισμό του 2023, αλλά και των επομένων ετών και κυρίως αυτόν του 2024.

Να σημειωθεί πάντως ότι από το επόμενο έτος ενσωματώνεται οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι  περιορίζουν τις κινήσεις για δαπάνες του οικονομικού επιτελείου αφού θα προβλέπουν σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημειώνεται  ότι μόνο  για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν πυρκαγιές και πλημμύρες από το 2020 μέχρι και το 2022 το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, με ένα πολύ μεγάλο μέρος να καλύπτει την αποκατάσταση υποδομών. 

Ας δούμε ενδεικτικά ποιες μπορεί να είναι οι πηγές χρηματοδότησης, στις οποίες μπορεί να προστρέξει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για τις αποζημιώσεις:

  • Ποσό περί τα 300 εκατ. που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως κρατική αρωγή.
  • Αποθεματικό ύψος 1 δι. ευρώ που ήδη περιλαμβάνεται στο κρατικό προϋπολογισμό με πρόβλεψη για φυσικές καταστροφές.
  • Θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον κονδύλια που θα κατευθυνθούν στο ΕΛΓΑ, αφού ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει σχεδόν εξαντληθεί.
  • Αποδέσμευση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι το κύριο μέσο της ΕΕ για τη στήριξη της ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές καθώς επιτρέπει στην ΕΕ να παρέχει αποτελεσματική στήριξη σε κράτος μέλος της ΕΕ για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας μείζονος φυσικής καταστροφής, όπως πλημμύρα, δασική πυρκαγιά, σεισμό, καταιγίδα ή ξηρασία.
  • Ένταξη έργων υποδομών  κυρίως στο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Υποβολή αιτήματος για δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα υποδομής.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύντομα θα υπάρξει κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε να καλυφθούν ώστε να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες εντός του έτους..

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις