Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Ανοιχτή για Καρδίτσα, Μαγνησία και Τρίκαλα η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Ανοιχτή για Καρδίτσα, Μαγνησία και Τρίκαλα η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις

Ανοιχτή για κατοίκους και επιχειρήσεις από Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel είναι η πλατφόρμα arogi.gov.gr. Στη σχετική ενημέρωση προχώρησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr είναι ήδη ανοιχτή για κατοίκους και επιχειρήσεις σε Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου θα έχει ανοίξει για τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα και έως την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel, ενώ η πρώτη αρωγή για τις επιχειρήσεις θα φτάνει μέχρι 4.000 ευρώ.

Ενημερώνοντας νωρίτερα τη Δευτέρα (11.09.2023) για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, πως έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τις καταστροφές.

Ογδόντα κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο πεδίο από το πρωί της Δευτέρας (11.09.2023), ενώ οι αυτοψίες σχετίζονται με τη χορήγηση αποζημίωσης για οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, έχουν συσταθεί περίπου 40 επιτροπές κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις περιφέρειες. Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε πως οι επιχορηγήσεις που θα διατεθούν, θα καλύπτουν το 70% της καταγεγραμμένης ζημιάς.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ τα κλιμάκια του Οργανισμού συνεχίζουν τις αυτοψίες και τους επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Τέλος όπως ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν απαιτείται έλεγχος από κλιμάκια για να προχωρήσει η διαχείριση και αποκομιδή των νεκρών ζώων «η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις