Καλό Ιούνιο η ρύθμιση σε Εφορία και Ταμεία για χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία

Η πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο έχει σημάνει γενικό συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών που ψάχνουν τρόπο από την μία να βάλλουν φραγμό στο ενδεχόμενο να παγιωθεί μία τέτοια κατάσταση και από την άλλη να μην ωθήσουν στην ασφυξία επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Ψηλά πλέον στην κυβερνητική ατζέντα είναι η ρύθμιση των χρεών που έχουν γεννηθεί μέσα στην πανδημία. Για την ώρα δεν υπάρχει πίεση και αυτό διότι, έχουν παγώσει τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και 30 Απριλίου. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα πιθανή εξέλιξη, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να υπάρξει παράταση του παγώματος για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για διαβούλευση με τους δανειστές και να δοθεί έτσι η βέλτιστη λύση.

Click4more Ο χάρτης των ενοικίων για τον Μάρτιο: Τι θα ισχύσει για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν ότι τους απασχολεί και μάλιστα σημαντικά η πορεία των εσόδων και στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιούν κάθε θεμιτό μέσο (όπως η ρύθμιση που έρχεται), ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Από την άλλη πλευρά βέβαια εκτιμούν ότι θα είναι άνευ ουσίας να κλείσουν τα μάτια σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Η οφειλή προς τις Εφορίες κάθε μήνα που περνάει μεγαλώνει και κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι δια μαγείας, θα μπορέσουν τα χρέη αυτά – στην πλειονότητα τους, να πληρωθούν σε δύο ή σε τέσσερις μήνες, ακόμη και η πανδημία αποτελέσει παρελθόν.

Και αυτό διότι και η κανονικότητα να επιστρέψει στην οικονομία άμεσα, οι υποχρεώσεις για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μισθωτούς που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα έχουν συσσωρευτεί που είναι τεχνικά αδύνατο, για τους περισσότερους τουλάχιστον, να έχουν στην διάθεσή τους, την απαραίτητα ρευστότητα ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι σκέψεις που υπάρχουν στο τραπέζι δεν είναι πολλές και αφορούν την ρύθμιση χρεών που γεννήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Βασική προτεραιότητα είναι αφενός να διευκολύνουν τους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αφετέρου να μην περάσει ένα μήνυμα γενικής ασυλίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν και οι συζητήσεις με τους δανειστές, όταν φτάσει εκείνη η ώρα που χρονικά τοποθετείται στην επόμενη αξιολόγηση, πιθανότατα τον Μάιο.  

Οι όποιες αποφάσεις θα είναι στοχευμένες και θα κινούνται στην κατεύθυνση προστασίας της κουλτούρας των πληρωμών.

Click4more Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Άνοιξε η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και οδηγίες

Οι αρχικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, έστω και σε φιλολογικό επίπεδο με τους δανειστές. Η πρώτη αντίδραση, όταν τους τέθηκε το θέμα, δεν ήταν αρνητική, αλλά ζήτησαν να υπάρξουν προϋποθέσεις και μάλιστα αυστηρές, ώστε να αφορά αποκλειστικά και μόνο τους πληττόμενους και κανέναν άλλον.

Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας ρύθμισης, που θα έχει τα χαρακτηριστικά, αλλά δεν θα είναι αντιγραφή, αυτής των 120 δόσεων θα κινούνται στους παρακάτω άξονες:

  • Το μέτρο της ρύθμισης των οφειλών που γεννήθηκαν στην περίοδο του κορονοϊού, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.
  • Θα λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα του οφειλέτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. θα μπουν δηλαδή ασφαλιστικές δικλείδες (μείωση τζίρου, ύψος περιουσίας, ύψος καταθέσεων κ.λπ.).
  • Θα είναι σε ικανό αριθμό δόσεων, που δεν θα προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στους φορολογούμενους
  • Θα λαμβάνεται υπόψη και το ύψος της στήριξης που έχει λάβει η κάθε επιχείρηση ή ο κάθε επαγγελματίας από τα πακέτα που έχουν δοθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Παράνοια με την επιστρεπτέα προκαταβολή: 435.215 επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου αλλά έκαναν αίτηση για επιδότηση

Παράνοια με την επιστρεπτέα προκαταβολή: 435.215 επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου αλλά έκαναν αίτηση για επιδότηση

Το θέατρο του παραλόγου παίχθηκε για μία ακόμη φορά με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Στον 5ο κύκλο του μέτρου κόπηκε μία στις δύο επιχειρήσεις, διότι είτε ... Διαβάστε περισσότερα
Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους – Πώς στηρίχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας

Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους – Πώς στηρίχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας

Ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού υλοποιεί από την έναρξη της πανδημίας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών ... Διαβάστε περισσότερα
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση, από την πλευρά των δικαιούχων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 6. Την ανακοίνωση έκανε η Ανεξάρτητη ... Διαβάστε περισσότερα
Από τον Απρίλιο τα επιδόματα της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις

Από τον Απρίλιο τα επιδόματα της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις

Από τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν να καταβάλλονται τμηματικά τα επιδόματα προς τις επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν από την πανδημία, στο πλαίσιο σχετικού ... Διαβάστε περισσότερα
Ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ από την Flexfin σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ από την Flexfin σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Τιμολόγια και επιταγές αξίας 10 εκατ. ευρώ εν μέσω μίας δύσκολης οικονομικής περιόδου χρηματοδότησε η μοναδική ελληνική εταιρεία Flexfin, αδειοδοτημένη από την Τράπεζα Ελλάδος για να ... Διαβάστε περισσότερα
Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά έως και 3.400 θα λάβουν συνταξιούχοι που πρόλαβαν και κατέθεσαν αγωγή για να τα διεκδικήσουν πίσω τις αντισυνταγματικές περικοπές. Πρόκειται για 400.000 συνταξιούχους που ... Διαβάστε περισσότερα
Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Μπορεί η πανδημία να καλπάζει, οι εντατικές στην Αττική να είναι στο κόκκινο, ωστόσο στην κυβέρνηση κάνουν σχέδια για το άνοιγμα της οικονομίας, βλέποντας ότι ... Διαβάστε περισσότερα