Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Καμία βιασύνη για την πώληση των ΕΛΠΕ – Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι

ΕΛΠΕ

Στις καλένδες παραπέμπεται επί του παρόντος η πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων ( ΕΛΠΕ).

Ο πρόσφατος διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΠΕ όπως είναι γνωστό κατέστη άγονος και πλέον γίνονται δεύτερες σκέψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βιασύνη, δεδομένο ότι θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους, το ελληνικό δημόσιο και τον όμιλο Λάτση και από κοινού να αποφασίσουν την λύση εκείνη που θα μεγιστοποιήσει το όφελος.

Η κατάληξη του προηγούμενου διαγωνισμού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αξία των ΕΛΠΕ είναι πολύ μεγάλη, ωθεί τις δύο πλευρές στην σκέψη ότι «ίσως να είναι καλύτερα να μην πουληθούν τα ΕΛΠΕ, αν δεν βρεθεί κατάλληλος αγοραστής που θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει το ανάλογο τίμημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερο της πραγματικής αξίας της επιχείρησης».

Να σημειωθεί πάντως ότι τα ΕΛΠΕ είναι το μεγαλύτερο και το πλέον αξιόπιστο asset που έχει το δημόσιο στα χέρια του και ως εκ τούτου σίγουρα οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι εξαιρετικά μετρημένες.

Χθες ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όταν ρωτήθηκε για το θέμα τόνισε ότι «δεν έχουμε το μαχαίρι στο λαιμό, θα συζητήσουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια, η υπόθεση των ΕΛΠΕ δεν είναι μόνο δικό μας θέμα αλλά οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και τον ιδιώτη μέτοχο». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ανέμενε τουλάχιστον μία προσφορά, ωστόσο πολιτικοί λόγοι αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και την αγορά, επηρέασαν την εξέλιξη.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί καμία εξέλιξη. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ προκηρυχθεί εκ νέου, τότε θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συζήτηση και αποτίμηση για τα αίτια της αποτυχίας. Καθοριστική παράμετρος των συζητήσεων είναι και το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένος εγγεγραμμένος στόχος εσόδων από την πώληση και όχι κάποιος θεσμικός στόχος για το άνοιγμα της αγοράς, όπως συμβαίνει με άλλες αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα. Προς το παρόν, η μόνη λύση που δε φαίνεται να είναι στο τραπέζι, είναι η διάθεση μεριδίου μέσω του Χρηματιστηρίου.

ΔΕΠΑ

Και μπορεί για τα ΕΛΠΕ να μην υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ΔΕΠΑ, η πώληση της οποίας είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα ισχύει κανονικά και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος εντός του δεύτερου 15νθημέρου του Απριλίου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις