Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

“Καμπανάκι” για τα αναδρομικά από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

αναδρομικά

Σήμα κινδύνου για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών εκπέμπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία έκθεσή του για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους την οποία παρουσίασε την Τρίτη (19.2.2019) ο επικεφαλής της, Φραγκίσκος Κουτεντάκης (φωτογραφία κάτω), εν όψει και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, το Γραφείο επισημαίνει ότι:

Το ακριβές ποσό, που θα προσδιοριστεί από το Δημόσιο όταν δημοσιευθούν οι δικαστικές αποφάσεις, θα επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό του έτους στο οποίο θα υπάρξει η απόφαση για την επιστροφή τους, ακόμη και εάν ταμειακά η δαπάνη επιμεριστεί στα επόμενα χρόνια.

Φραγκίσκος Κουτεντάκης (Eurokinissi)

Αναδρομικά και άλλα…

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εντοπίζει συνολικά πέντε εστίες αβεβαιότητας, οι οποίες συνδέονται, εκτός από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, το ύψος των κόκκινων τραπεζικών δανείων, την ολοκλήρωση των δράσεων που συνδέονται με την εκταμίευση των κερδών από SMP’s και ANFA’s και την εφαρμογή του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, η έκθεση εκτιμά πως δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αφορούν σε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΠΚΒ, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ήταν μεγαλύτερο κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, εξέλιξη από την οποία όμως δεν μπορούν να προκύψουν συγκρίσιμα συμπεράσματα για το συνέβη με το ύψος του πρωτογενούς σε όρους προγράμματος καθώς ακολουθείται διαφορετική μεθοδολογία.

Στην έκθεση, που αναδημοσιεύει ολόκληρη το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) επισημαίνεται με σαφήνεια η σημασία να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, ώστε αφενός να εκταμιευθεί η δόση, αφετέρου να μην υπάρξει αρνητικό σήμα στις αγορές και επιπρόσθετα, να μην μείνουν πίσω οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Υπογραμμίζεται, τέλος, η τάση διόγκωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (3,8 δισ. ευρώ το 2018), που παρ’ ότι δεν θεωρείται μεγάλη, ωστόσο, τονίζεται πως αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις