Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κανένα περιθώριο του ΔΝΤ στην κυβέρνηση: Οι συντάξεις πρέπει να κοπούν

Κανένα περιθώριο του ΔΝΤ στην κυβέρνηση: Οι συντάξεις πρέπει να κοπούν
Φωτογραφία Reuters

Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του Τζέρι Ράις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, τάχθηκε υπέρ της περικοπής των συντάξεων.

Ο Ράις θύμισε ότι η περικοπή στις συντάξεις είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο. Όπως είπε η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές.

Συμπλήρωσε δε ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ θύμισε ότι το προσωπικό του Ταμείου επέστρεψε από την πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης. Στην ατζέντα ήταν η παρακολούθηση των δημοσιονομικών εξελίξεων του 2018 και η προετοιμασία για το 2019.

Ήταν άτυπη επίσκεψη του προσωπικού καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα του Ταμείου σε ισχύ για να καταλάβουμε τις δημοσιονομικές εξελίξεις, τόνισε για να συμπληρώσει ότι δεν θα υπάρξει επίσημη έκθεση, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Σε ότι αφορά τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ είπε ότι αυτές περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του άρθρου 4, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η επόμενη έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2019.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις